Bolečine v kolku – Vzrok se skriva v medenci

Bolečine v kolku
Teja Ličen Slika

Teja Ličen – Posodobljeno: 21. julij 2024 – Čas branja: 10 min

Ko pomislimo na bolečine v kolku, najprej pomislimo na starejšo populacijo, čeprav so te bolečine v takšni ali drugačni obliki pogoste tudi pri odraslih posameznikih. Bolečine v kolku so za posameznika izredno neprijetne, saj ovirajo izvajanje športnih in vsakodnevnih dejavnosti. Torej, da razumemo vzrok bolečine v kolku, moramo razumeti, bimehaniko medeničnih kosti, stopala in ne nazadnje tudi kolena.  

Povezava kolčnega sklepa z medenico

Kolk je drugi največji sklep v telesu. Kolčni sklep je izjemno mobilen. Premika se v tesni povezavi s sakroiliakalnim sklepom medenice.

Biomehanika sodelovanja kolka in medenice: glede na relativni položaj križnice na kolčnico sta v medenici možna dva položaja, imenovana “nutacija” ali “kontranutacija”, ob čemer se zgornji del stegnenice orientira bodisi v notranjo ali zunanjo rotacijo, kar po načelu verižne reakcije vzdolž noge vpliva na orientacijo naše goleni ter stopala.

Bolečina v kolku

Zveni zapleteno? Sploh ni.

Telo se giblje s pomočjo rotacij, tj. notranje ali zunanje rotacije. V primeru primanjkljaja obsega giba v določenem delu, telo sklepe in mišice v okolici prizadetega dela orientira na način, ki obseg giba “umetno” poveča.

Z drugimi besedami, telo se posluži kompenzacij.

Zaradi nalaganja kompenzacij so sklepi in mišice sčasoma vedno bolj “zategnjeni”, gibljivost je manjša, kar v končni točki privede do bolečine v kolku.

Povezava kolčnega sklepa s stopalom

Vse kosti so med seboj povezane s sklepi, zato si ni težko predstavljati, zakaj način, na katerega naša stopala pridejo v stik s tlemi, vpliva na orientacijo telesnih struktur navzgor vse do prsnega koša.

Pri iskanju vzroka bolečine v kolku moramo poleg funkcije naše medenice preveriti tudi funkcijo naših stopal!

Abnormalna stanja stopala (kot na primer sploščen ali povišan stopalni lok, halux valgus palca itd.), poškodbe stopala (kot je zvin gležnja itd.) ter druge prilagoditve stopala so namreč pogost vzrok kompenzacij v telesu.

Več o biomehaniki kolka in stopala med hojo si lahko preberete tukaj.

Vzrok bolečine v kolku

Bolečina v kolku se pojavi, ker sklepu primanjkuje obsega giba, zato telo, da lahko sploh ohrani sposobnost gibanja, obteži druge strukture (križ, koleno, stopalo itd.), ki pa se sčasoma preobremenijo, vnamejo in celo obrabijo.

Ni smiselno razglabljati, kaj je obraba kolka, artroza, burzitis kolka itd.

Pomembno je razumeti način delovanja telesa, ki do omenjenih stanj privede.

Razumeti biomehaniko telesa pomeni, da s pomočjo gibalnih testov prepoznamo kompenzacije v telesu, ki so vzrok pojava bolečine v kolku, in jih s pomočjo vaj prilagojenih telesu posameznika odpravimo.

Vaje za kolke

Namen izbranih vaj mora biti sprostitev odvečne “zategnjenosti” mišic in posledično povečanje obsega giba sklepa, čemur sledita lažje gibanje in odprava bolečine v kolku.

Spodnje razlage, zakaj se bolečina v kolku v določenih primerih pojavi, vključujem zaradi nadaljnjega razvoja predstave o načinu delovanja našega telesa.

Bolečine v kolku pri ležanju na boku

Če si kolk predstavljamo kot kroglo s svojim lastnim prostorom gibanja, kompenzacije v telesu predstavljajo sile, ki kroglo spremenijo v stožec. Na stožcu pa ni ravno prijetno ležati, je res?

Bolečina v kolku pri ležanju na boku se pojavi, ko ležimo na stožcu. Še več, bolečina pri ležanju na boku na desni strani pove, da so mišice že izredno “zategnjene” – telo praktično nima več na voljo skoraj nobenega naravnega relativnega gibanja.

Naravno relativno gibanje telo namreč najprej izgubi na levi strani (bolečina v kolku pri ležanju na boku se torej navadno najprej pojavi tam), nato pa še na desni.

Bolečine v kolku in dimljah 

V primeru, da medenica ne omogoča optimalnega položaja nutacije (glej točko Kolčni sklep sodeluje z medenico), to pogosto privede do bolečine v kolku in dimljah.

To je tudi eden izmed vzrokov za tako imenovani groin pain oz. vnetje narastišča abduktorjev pri športnikih.

Bolečina po operaciji kolka OPERACIJI KOLKA

Bolečina po operaciji kolka je odvisna od številnih dejavnikov, in sicer med tri najpomembnejše štejemo:

  1. Vrsta posega,
  2. odziv posameznika na zdravljenje in
  3. način rehabilitacije, ki jo posameznik izvaja.

Pot do gibanja brez bolečin je morda lahko dolga in vijugasta, vendar smo skupaj močnejši, in bolečina v kolku po operativnem posegu, ki je program klasične rehabilitacije ni odpravil, ni razlog za vdajo. Več o individualiziranem 1-1 osebnem programu treningov si preberite TUKAJ.

Vaje za kolke 

Vsako telo govori svojo zgodbo. Telo vsakega posameznika kot individuuma se drugače odziva na kompenzacije v telesu, zato je nemogoče predpisati generične vaje, ki bi pomagale, da se bolečina v kolku odpravi.

Za lažjo ponazoritev načina, na katerega s strankami naslavljamo bolečino v kolku, spodaj prilagam vajo. Namen vaje je targetirano zmanjšanje mišične napetosti v okolici kolka.

Zaključek

Telo se giblje s pomočjo rotacij in v primeru primanjkljaja obsega giba v določenem delu se telo posluži kompenzacij, ki obseg giba “umetno” povečajo. Obraba kolka, burzitis kolka in druge diagnoze so le posledice obstoječih kompenzacij.

Razumeti biomehaniko telesa pomeni, da s pomočjo gibalnih testov prepoznamo vzrok bolečine in določimo vaje v zaporedju, ki bolečino v kolku učinkovito naslovi.

Če vzroka bolečine v kolku ne odpravimo ali ga ne odpravimo učinkovito, lahko bolečina postane neznosna in bistveno oteži izvajanje vsakodnevnih dejavnosti.

V kolikor želite nasloviti dejanski biomehanski vzroke za pojav bolečine, ter preizkusiti individualno strukturiran program treningov za vaše telo, me lahko kontaktirate TUKAJ.

Vas poleg tega še kaj dodatno zanima? Prebrskajte med ostalimi članki na blogu.

Pogosta Vprašanja

Kako si lahko pomagam pri odpravi bolečine v kolku?

Za lažjo ponazoritev načina, na katerega s strankami naslavljamo bolečine v kolku, v članku predstavim vajo, ki cilja na zmanjšanje mišične napetosti v predelu medenice, vendar je za učinkovito in dolgoročno odpravo bolečine v kolku potreben jasno strukturiran trening, prilagojen telesu posameznika.

Zakaj se pojavi bolečina v kolku pri ležanju na boku?

Če si kolk predstavljamo kot kroglo s svojim lastnim prostorom gibanja, kompenzacije v telesu predstavljajo sile, ki kroglo spremenijo v stožec. Ležati na stožcu ni ravno prijetno, zato se pojavijo bolečine.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor