Elektrostimulator mišic – Kako ga uporabiti?

Elektrostimulator
Teja Ličen Slika

Julij 10, 2022 – 7 min

Čisto na kratko….Elektrostimulator s stimulacijo na različnih valovnih dolžinah omogoča selektivno elektrostimulacijo mišic ali senzoričnih živcev. Naprava oddaja generirane signale preko žice in lepljive elektrode aplicirane na kožo v bližini ciljnih mišic. Sedaj smo že tako daleč z razvojem, da na trgu obstajajo elektrostimulatorji, ki signale oddajajo brezžično, torej brez motečih kablov.

Električno-mišična stimulacija (EMS)

Elektrostimulacija mišic (EMS), znana tudi kot nevro-mišična električna stimulacija (NMES), predstavlja stimuliranje mišičnega tkiva na način krčenja (kontrakcije) s preko motoričnega živca. Zakaj bi to bilo koristno? Lahko se uporablja kot dodatno orodje pri treningu moči, obliko regeneracije po treningu, za testiranje živčne in/ali mišične funkcije, predvsem, ter najpogosteje, pa kot rehabilitacijsko orodje za delno ali popolnoma imobilizirane bolnike po hujši mišično-skeletni poškodbi ali operaciji.

Transkutana elektrostimulacija živcev (TENS)

Pri protibolečinski TENS metodi, so signali poslani na drugi valovni dolžini, tako da stimulirajo senzorna živčna vlakna, ter blokirajo ali pa vsaj zmanjšajo bolečinske signale, ki potujejo v možgane in stimulirajo izločanje snovi za zaviranje občutka bolečine. To vrsto stimulacije bodo ljudje občutili kot nežen električni tok, oziroma prijetno “migetanje”. Tens aparat se uporablja tako za akutne (zj.: kratkotrajne) kot tudi kronične (tj.: dolgotrajne) bolečine. Samolepilne elektrode za tens se namestijo na kožo v bližini vira bolečine, oziroma najbližji živec prizadetega mesta. Mogoče ste že kdaj zasledili v ponudbi terapevtov »Tens terapija«, kar običajno predstavlja omenjeno vrsto programa električnega stimulatorja.

Tens

O učinkovitosti elektrostimulacije skozi študije

  • V nedavni pregledni študiji, se je elektro-stimulacija, predvsem tista za lajšanje bolečin (TENS), izkazala kot učinkovita metoda pri zdravljenju različnih bolečinskih stanj mišično-skeletnega sistema, ter bolečin, ki se ne odzivajo na tradicionalne načine zdravljenja (npr.: hlajenje, vadba za moč/gibljivost, manipulacija tkiv….) (Banks and Winfree, 2019).
  • Trening moči s pomočjo EMS naj bi spodbudil nevronske in mišične prilagoditve podobne tistim med treningom moči, vendar še zdaleč ne tako učinkovito, kot sam trening moči z dodatnimi bremeni. Uporaba EMS metode v namen treninga se zelo redko uporablja, ter je najučinkovitejša pri krepitvi oslabljenih ali atrofiranih mišic in celjenju mišic po poškodbi ali operaciji (Maffiuletti et al., 2011).

Kako in koliko elektrostimulacija pomaga pri boju z atrofijo, pa si lahko bolj poglobljeno preberete v objavljeni študiji Volker Adamsa (2018).

POZITIVNI UČINKI elektrostimulacije

Stimulacija pomaga pri različnih bolečinskih stanjih kot je :

  • Bolečina v križu, oziroma bolj poznana tudi kot bolečina v ledvenem predelu
  • Tendinitis (tj.: preobremenitev tetive)
  • Bursitis (tj.: vnetje burze, to je sluzna vrečke oziroma sluznika, ki se nahaja med mišico ali kito in sosednjim tkivom ter omogoča gladko drsenje)
  • Artritis ter druge bolečine v sklepih
  • Post-operacijska bolečina
  • Mišično šibkost, atrofija mišic ali slab gibalni nadzor, ter
  • Akutne poškodbe gibalnega sistema (npr.: zvin gležnja, natrganina mišice….)
Elektrostimulacija

KONTRAINDIKACIJE elektrostimulacije

Kar je priporočljivo vedeti glede morebitnih kontraindikacij je, da lahko z uporabo elektrod povzročite draženje kože. Bolj pomembno pa se je potrebno zavedati,  da obstaja možnost resnejšega tveganja uporabe naprave pri ljudeh ljudi s srčnim spodbujevalnikom. Elektrostimulator bi lahko vplival na samo delovanje naprave, zato se ga uporaba pri teh ljudeh odsvetuje. Predvsem v kolikor bi morala biti aplikacija na levi rami /roki, ki je v bližini srca. Prav tako se odsvetuje uporaba stimulatorja pri nosečnicah, čeprav je bil elektro stimulator v nekaterih nadzorovanih okoliščinah uporabljen za lajšanje bolečin.

Zaključek 

Pri dnevnemu opravku  z različnimi pacienti je zagotovo priporočljiva uporaba elektro stimulatorja, saj le-ta omogoči eno izmed dodatnih tehnik zdravljenja poškodovane mišice ali operiranega sklepa. V rehabilitaciji je tovrstna metoda  postala konstanta, katera uspešno omogoča zmanjšanje bolečinskih simptomov in atrofije mišic. Prav tako je uporaba EMS izredno učinkovita pri dvigu aktivacije štiriglave stegenske mišice, predvsem mišice Vastus Medialis, ki je najbolj podvržena atrofiji po rekonstrukciji ACL (van Melick et al., 2016).

Bi ga priporočala? Zagotovo! V kolikor ste kineziolog, ki ima dnevno opravka s pacienti, ali aktivni posameznik, ki si želi dodatne možnosti regeneracije ali samooskrbe ob manjših akutnih mišičnih poškodbah (npr.: »muskelfiber«, zategnjenost v mišicah ….).

O drugih pripomočkih na področju rehabilitacije in treninga si lahko pobrskate na domači strani.

Pogosta Vprašanja

Kakšen elektrostimulator je priporočljivo kupiti?

Isti elektrostimulator za mišice, za katerega lahko osebno trdim da mu baterija drži skoraj »doživljensko«, je elektrostimulator znamke Compex. Kot zanimivost, Compex je bil prvi, kateri je predstavil in razvil brezžične elektrostimulatorje. Definitivno pa potrebno omeniti tudi elektrostimulatorje znamke Globus, kateri se lahko po učinkovitemu delovanju in trajanju baterije kosa s Compex-om. Na koncu je zagotovo odločitev vaša.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor