Skolioza – Kako trenirati z ukrivljeno hrbtenico?

Skolioza
Teja Ličen Slika

Teja Ličen – Posodobljeno: 21. julij 2024 – Čas branja: 8 min

Skolioza je nenaravna ukrivljenost hrbtenice, v določenih primerih celo tako izrazita, da je popolnoma vidna tudi nestrokovnemu očesu. Iz izkušenj dela s strankami, ki jih pesti skolioza, sem ugotovila, da lahko z individualiziranim programom treningov, prilagojenim stanju posameznika, naglasimo biomehanske vzroke pojava skolioze, in zmanjšamo kot ukrivljenosti, kateri determinira “hudost” skolioze. Hkrati, pa lahko posameznik brez težav trenira in krepi svoje telo.

Vzrok pojava skolioze

Razumeti kaj se dogaja ob skoliotičnih krivinah hrbtenice pomeni poznati biomehaniko telesa, ter prepoznati kompenzacije v telesu, ki krivulje ustvarjajo.

Kot ste morda že lahko prebrali v katerem drugem mojem članku, se telo giblje s pomočjo rotacij, tj. notranje in zunanje rotacije. Zadostna mera zunanje in notranje rotacije omogoča dovoljšen obseg giba in posledično lahkotno gibanje telesa.

Pravo rotacijo trupa in s tem povezano lahkotno gibanja naših sklepov, omogočata prsni koš s svojo ekspanzijo in kompresijo ob dihanju ter medenica, v kateri sta glede na relativni položaj križnice na kolčnice možna dva položaja, imenovana “nutacija” in “kontranutacija” (več o tem si lahko preberete TUKAJ).

Dihalne Vaje

V primeru primanjkljaju obsega giba v določenem delu telesa se telo posluži kompenzacij: da lahko telo sploh ohrani sposobnost gibanja, obremeni oz. obteži druge strukture, katere pa se sčasoma preobremenijo, vnamejo in/ali ukrivijo.

Biomehanika skolioze: Pri skoliozi medenica in prsni koš ne opravljata učinkovito svoje funkcije, zato telo dodatno obteži kolke, kolena, stopala, ter našo hrbtenico, ki se pod težo trupa zarotirajo oz. zasukajo na način, da telesu še naprej omogoča sposobnost gibanja.

Pojav simptomov skolioze v otroštvu, je znak nezmožnosti telesa se upreti kompenzacijam že v fazi razvoja. 

Posledično se kompenzacije hitreje naberejo in izrazijo v smislu upognjenosti hrbtenice.

Zakaj pa so določeni posmaezniki bolj podvrženi tem strukturnim spremembam, pa še ni dodobra znano. Vedno več raziskav se ukvarja s tem, da proučujejo narastišča mišic, njihova delovanja in možne vzroke za abnormalno ukrivljenost hrbtenice.

Več si o biomehaniki in značilnostih skolioze lahko poslušate tukaj.

Skolioza – Kaj se dogaja s hrbtenico?

Ko je sklep v določeni fazi giba obremenjen, sklep potrebuje več notranje rotacije, ko pa je sklep v določeni fazi giba razbremenjen, ima zaradi tega na voljo več zunanje rotacije.

Hrbtenica se giblje in rotira glede na gibanje naših sklepov. Ko torej sklep za izvedbo določene faze giba potrebuje:

  • več notranje rotacije, se hrbtenica zarotira proti temu sklepu;
  • več zunanje rotacije, se hrbtenica obrne stran od tega sklepa.

Najenostavneje to lahko preizkusimo, če roko dvignemo v višino ramen in upognemo komolec za 90 stopinj: ko roko v tem položaj zarotiramo nazaj, se hrbtenica in prsni košobrne proti roki in obratno, ko spustimo roko navzdol in pomaknemo ramenski sklep v notranjo rotacijo, se prsni koš in hrbtenica obrneta stran. Ta odziv pa po načelu verižne reakcije vpliva na vse ostale sklepe v telesu.

Razumevanja biomehanike telesa nam odgovori na vprašanje, zakaj pri skoliozi po obliki običajno poznamo levostranske in desnostranske krivine.

Običajne oblike krivin pri skoliozi so preprosto odraz določenega “vrstnega reda” kompenzacij, ki se jih telo poslužuje ob pomanjkanju zmožnosti zunaje in notranje rotacije v sklepih potrebnih za realizacijo željenega gibanja. Zato je tudi logično, zakaj vidimo skoraj vedno eno in isto obliko skolioze.

Na spodnjem primeru si lahko pogledamo, kaj nam telesna drža nekoga s skoliozo pove o kompenzacijah, ki se dogajajo v telesu, če le vemo, kaj gledati.

Skolioza simptomi

Želela pa bi izpostaviti, da z osebo zaradi predstavljenih komenzacij na sliki ni nič narobe.

TE KOMPENZACIJE IMAMO VSI! Razlika je le, da so pri posameznikih s skoliozo v določenih primerih bolj poudarjene.  

NAMEN je bil predstaviti, kaj vse lahko izvemo o človeku samo iz njegove drže.

Zdravniški pregled skolioze

Običajno zdravniki pri diagnostiki skolioze in oceni potrebnega konservativnega zdravljenja opazujejo stopnjo zamika hrbtenice.

Za diagnostiko skolioze se najpogosteje uporabljajo podatki, pridobljeni s pomočjo:

  • Adamsovega testa predklona, pri katerem se v predklonu s pomočjo posebnega ravnila oceni zamik prsnega in ledvenega dela hrbtenice; in
  • rentgenskega slikanja.

Zavedati pa se je potrebno, da  tovrstna zdravniška diagnostika prepoznava le posledice skolioze, ne pa njenega izvora!

S pomočjo gibalnih testov ocenimo obseg giba sklepov, gibanje posameznika in funkcijo stopal (kot smo že izpostavili, so vse kosti med seboj povezane s sklepi, ki vpliovajo eden na drugega), kar nam pomaga pri oblikovanju individualizirane gibalne sliko telesa.

Na podlagi te, pa lahko nato posamezniku sestavimo prilagojen program osebnih treningov, ter mu pomagamo pri zmanjševanju negativnih posledic skolioze.

Simptomi skolioze

Pri skoliozi gre za neenakomerno obremenjevanje različnih delov hrbtenice. Nekateri posamezniki so lahko brez bolečin, medtek ko druge spremljajo bolečine v hrbtenici (na primer: v križu, vratu ali med lopaticama). Pri skoliozi so lahko prisotne tudi bolečine v križu med spanjem, v primeru katerih je težava hitro rešljiva z enostavnim trikom, kjer zaradi razbremenitve hrbtenice ob ležanju na boku med kolena namestiti blazino.

Poleg tega, a ste morda opazili, da so ljudje s skoliozo so na videz hipermobilni? V sami osnovi gre za stanje, ko se lahko sklepi raztegnejo dlje, kot je običajno. Kako lahko povezanost stanj skolioze in hipermobilnosti biomehansko razložimo na enostaven način? Poglejmo spodaj:

  • V primeru skolioze začne telo že v otroštvu oz. v fazi razvoja hitro izgubljati relativen gib medenice in prsnega koša.
  • Posledično telo prične izgubljati obseg naravnega giba, kar opazimo kot zmanjševanje notranje in zunanje rotacije v sklepih.
  • Telo se, da sploh lahko ohrani sposobnost gibanja, posluži kompenzacij, kar pomeni, da “umetno” ustvarja rotacije tako, da preobremenjuje okoliška tkiva, mišice.
  • Velik del te vloge “umetnih” rotacij prevzame naša hrbtenica.
  • Tako ob prisotnosti pretiranega obsega giba v sklepu, dejansko merimo zmožnost rotacije hrbtenice in ne dejanskega giba v sklepu.

In ravno ta rotacija hrbtenice rotacije daje videz hipermobilnosti sklepov oz. njihove nenavadne gibljivosti.

Posamezni sklepi lahko izgledajo hipermobilni in se tudi obnašajo tako, saj je stopnja njihove rotacije posledica poskusa telesa ohraniti sposobnost gibanja preko rotacije hrbtenice.

Skolioza vaje

Če razumemo, kaj se pri skoliozi dogaja v telesu ter obenem razumemo, kako zmanjšati vpliv negativnih kompenzacij, osebam s skoliozo ni potrebno trenirati nič drugače kot osebam, ki skolioze nimajo!

Skolioza vaje

Program treningov je potrebno zasnovati na način, da prepoznamo kaj se v telesu dogaja, ter na kaj in kako lahko v telesu vplivamo, da zmanjšamo negativen vpliv skolioze, ter posamezniku omogočimo kar se da naraven način gibanja.

Nisem zagovornica omejevanja vaj in treningov za ljudi s skoliozo. Ravno nasprotno, sem zagovornica individualne obravnave posameznika, kar je ključnega pomena ravno pri oblikovanju učinkovitega programa za skoliotične posameznike.

Zaključek

Skolioza je abnormalno stanje hrbtenice, vzrok katerega je neenakomerno obremenjevanje različnih delov hrbtenice (tj. kompenzacij) kot posledice pomanjkanja normalnega obsega giba oz. rotacij v telesu. Pri skoliozi se hrbtenica ustali v določeni krivini.

Če razumemo, kaj se pri skoliozi dogaja v telesu ter obenem razumemo, kako zmanjšati vpliv negativnih kompenzacij, si lahko z rednimi treningi, izvedenimi po programu, ki je prilagojen našemu telesu, sčasoma povrnemo bolj naravno gibanje.

Poiščite pomoč strokovnjaka, v sodelovanju s katerim prepoznate biomehanske vzroke za pojav skolioze, saj bo tako struktuiran program treningov na vprašanja, ki jih skolizoa postavlja, lažje odgovoril.

Vas poleg tega še kaj dodatno zanima? Prebrskajte med ostalimi članki na blogu.

Pogosta Vprašanja

A se lahko skoliozo odpravi?

Generičnega odgovora na to vprašanje ni. Lahko se v veliki meri zelo učinkovito vpliva na zmanjševanje in odpravljanje kompenzacij kot vzrokov za pojav ukrivljenosti hrbtenice, ter posledično zmanjševanju kota skolioze.

Kako trenirati s skoliozo?

Vaje je potrebno prilagajati omejitvam telesa. To dosežemo s pomočjo programa treningov, določene s strani trenerja, ki razume biomehaniko telesa in posledično razume, kako nasloviti vzroke za pojav skolioze.
Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor