IŠIAS – Kako pravilno ukrepati?

Išias
Teja Ličen Slika

Okt 09 – 17 min

Išias se običajno uporablja za opisovanje bolečine, ki seva po poti ishiadičnega živca (nervous ishiadicus); od ledvenega dela hrbta, proti zadnjici ter navzdol po nogi, vse do stopala. Išias lahko povzroči hudo nelagodje in funkcionalne omejitve pri izvajanju vsakodnevnih opravil.

ISHIADIČNI ŽIVEC

Ishiadični živec ali po domače »išijas«, je najdaljši in najdebelejši posamezni živec v človeškem telesu. V manjših snopih izhaja iz segmentov L4 do S3 sakralno-lumbalnega pleksusa živčnih odrastkov, katera se združijo v en sam živec tik pred zadnjično mišico piriformis. Iz zadnjice potuje po zadnjemu delu stegna vse do kolena in oživčuje vse mišice zadnjega dela stegna, bolj natančno, mišice zadnje lože. V poplitealni kotanji za kolenom se nato razcepi na dva dela; tibialni in fibularni živec.

Ishiadični Živec

Tibialni živec poteka po zadnjemu delu goleni in oživčuje vse površinske mečne mišice (gastrochnemius, soleus ter plantaris), med spuščanjem do stopala pa razširi svoje veje še na globoke mečne mišice (flexor hallucis longus, flexor digitorum longus in tibialis posterior). Živec nato prehaja v stopalo za in pod medialneim malleolusom (t.j.: notranjim gležnjem) skozi strukturo, znano kot tarzalni tunel, ter se razdeli na dve manjši veji vse do konic prstov.

Fibularni živec se za vstop v zunanji predel noge, ovije okoli vratu fibule pod narastiščem mišice fibularis longus. Tu se skupni fibularni živec konča z delitvijo na površinski in globoki fibularni živec. Površinski fibularni živec inervira mišice lateralnega dela noge (fibularis longus in brevis), s katerima izvedemo everzijo stopala. Globok fibularni živec pa inervira mišice sprednjega dela noge (tibialis anterior, extensor digitorum longus in extensor hallucis longus), katere izvajajo dorzalno fleksijo stopala in iztezanje prstov.  Ta živec prav tako inervira nekatere notranje mišice stopala, vendar ne bomo šli v podrobnosti.

IŠIAS – SIMPTOMI

Išijas

1.Bolečina: Pri ljudeh z išiasom je običajno prisotna pekoča bolečina, ki seva vzdolž noge, stopala in prstov. Bolečina se lahko pojavi nenadoma ali postopoma, njena intenzivnost pa je odvisna od mesta in vzroka vnetja ali draženja ishiadičnega živca.

2. Mravljinčenje: Bolečina lahko preide v pojav mravljinčenja stopala in prstov. Vzrok za pojav mravljinčenja se skriva v senzorni komponenti tibialnega in peronalnega živca, kateri podajata informacijo o senzoričnemu občutku kože. Več o izvoru mravljinčenja je razloženo nekoliko bolj podrobno kasneje.

3. Ena noga: Običajno se išijas pojavi samo v eni nogi, redko v obeh.

4. Položaj: Značilno za išias je, da se stanje posameznika poslabša ob določenih gibih (npr.: pri upogibu trupa ali pri predklonu in  pobiranje stvari s tal,…) zaradi zoženja prostora v spinalnemu kanalu, v hujših primerih pa tudi pri kašlju, v hladni vodi ali ko se oseba zadržuje v hladnem prostoru z mokrimi oblačili.

VZROKI ZA POJAV IŠIAS-A

Išijas običajno povzroča vnetje ali stiskanje zgornjih ledveno-križnih živčnih korenin (L4-S1), ki živec tvorijo.

Najpogostejši vzrok je hernija diska, pri kateri zdrs sredice (pulpe) medvretenčne ploščice pritisne na del živca.

Pomembno je opozoriti da se ob pojavu išias-a ljudje ne prestrašijo, ter enačijo mravljinčenja z ohromelostjo samega živca. Ohromelost, oziroma bolj strokovno odpoved ali trajna prekinitev živca, se pojavi le ob pretrganju ali fizični poškodbi živca (npr.: s skalpelom), oziroma hudi akutni poškodbi, kjer je običajno prisotna globoka zareza. Sama hernija živca ne preseka oz. pretrga.

OSTALI VZROKI:

  • zoožanje spinalnega kanala hrbtenice (spinalna stenoza) iz katere izhajajo živci
  • artritične spremembe sesedanje, zdrs vretenc hrbtenice iz katere izhajajo živci
  • Piriformis sindrom – utesnitev živca pod mišico zaradi poškodbe, krča ali kroničnega skrajšanja piriformis mišice. Ta vrsta sindroma je redka. Bolečino najuspešneje odpravimo z manualno terapijo glutealne regije ter izvajanjem razteznih vaj za glutealne mišice in piriformis. Pomembno je, da raztezne vaje izvajamo le v primeru vzroka išijasa zaradi utesnitve živca pod mišico zaradi poškodbe, saj v pri prvih dveh primerih raztezne vaje bolečino povečajo!
  • Druge spremembe in akutne poškodbe

Podrobneje si lahko o nastanku Išias -a pogledate tudi v kratkem video-tu. (v angleščini).

DEJAVNIKI TVEGANJA

1. STAROST: Pojavu išias-a so izpostavljeni vsi odrasli, predvsem tisti med 30. in 40. letom starosti, tako moški kot ženske. Ponovno pa se išias nekoliko pogosteje pojavlja po 60. letu starosti zaradi degenerativnih sprememb.

2. DEBELOST: preobremeni hrbtenico in tako pospeši degenerativne procese vretenc in medvretenčnih ploščic.

3. NE-AKTIVNOST: Hrbtenica potrebuje gibanje za redno prehranjevanje in hidriranje medvretenčnih ploščic. V primeru ne-aktivnosti so diski manj hidrirani, mišice manj aktivirane in vlogo stabilizacije prevzame hrbtenica, katera postane s časoma preobremenjena.

4. POKLICNE OBREMENITVE: dnevno dvigovanje težkih bremen ali nenaden dvig in obrat pri dvigu bremena, delo v pisarni.

Bolečina v Križu

KAKO ISHIATIČNA BOLEČINA DELUJE?

Pri izhodu iz hrbtenjače, naj bi bili spinalni živci organizirani tako, da se aksoni (t.j.: telesa živčnih celic) senzoričnih živcev nahajajo bolj na površju živčne korenine, bolj v notranjosti pa aksone motoričnih nevronov. To pomeni, da so ob draženju živca (npr.: zaradi zdrsa medvretenčnega diska) v intervertebralnem foramnu na udaru najprej senzorična vlakna, katerih draženje povzroči bolečino in pojav mravljincev v stopalu. V kolikor bi prišlo do večjega pritiska na vejo živca, bi posledično lahko prišlo tudi do motorične okvare prizadete okončine. Takrat je operacija nujno potrebna!

RAZLOG POJAVA MRAVLJINCEV V STOPALU

Bolečina v Križu

Odgovor je zelo enostaven:

Mravljinčenje se pojavi v stopalu ker ishiadični živec ne oživčuje kože na stegnu, ampak distalno od kolena; na goleni in stopalu pa njegovi končni veji oživčujeta veliko večino kože, z izjemo medialne strani goleni in medialnega roba stopala, katera oživčuje n. saphenus (kožna veja femoralnega živca).

ZAKAJ IŠIAS VES ČAS BOLI?

Po senzoričnemu živcu lahko potuje le ena informacija naenkrat (npr.: prijetna ali boleča) in ob draženju živca možgani pošiljajo le bolečinske signale, ki zaradi dobre prevodnosti in dolžine živca sevajo vse do stopala.

Ob konstantnemu draženju se živec »nasiči« z bolečinskimi signali in prepoznava določene gibe kot grožnje (kot npr. upogib trupa, predklon pri pobiranju stvari s tal,…). Zaradi zoženja spinalnega kanala in večje nadraženosti, v tovrstnih gibih za čutite povečanje bolečine, oziroma v udobnih položajih zmanjšanje.

Naša naloga je, da razdraženi živec umirimo!

ZAKAJ SE LAHKO BOLEČINA MED LEŽANJEM POVEČA?

Med spanjem se pri določenih položajih do določene mere zmanjšajo odprtine med vretenci (intervertebralni forameni), skozi katere iz hrbtenjače izhajajo korenine živcev; med njimi tudi korenina ishiadičnega živca. Ob pridruženih možnih vzrokih za pojav išias-a (npr.: hernija medvretenčnega diska), se bolečina poveča do te mere, da posameznika sredi noči zbudi kljuvajoča bolečina v nogi.

  • Ležanje na boku: med spanjem na boku prizadete noge ljudje običajno zgornjo nogo povesijo preko spodnje tako, da le-ta s kolenom počiva na vzmetnici preko pokrčene spodnje noge. Bok zdrave noge je izbočen proti stropu, hrbtenica ukrivljena, medvretenčni prostori pa zmanjšani, kar lahko uklešči in razdraži živec.
  • Ležanje na trebuhu: Pri ležanju na trebuhu pride do usločenja hrbtenice na nenaraven način, zaradi česar se medvretenčni prostori zožijo, in vkleščijo razdražene korenine.
  • Ležanje na hrbtu: med ležanjem na hrbtu je hrbtenica najbližje naravno ukrivljenemu položaju, čeprav je naravna ukrivljenost ledvenega dela hrbtenice (ledvena lordoza) bolj poudarjena kot med sedenjem. Povečana ledvena lordoza že naravno povzroči zmanjšanje odprtin med vretenci, v kolikor pa je ob tem prisotna še hernija medvretenčne ploščice, se ti prostori zmanjšajo do te mere, da pride do ukleščenja živčne korenine in draženja živca.
Išias Zdravljenje

IŠIAS – BOLEČINE V ZADNJICI

Nekateri opisujejo tudi bolečino v zadnjici med sedenjem, vzrok pa je ukrivljenost ledvenega dela hrbtenice in slaba telesna drža.

LAJŠANJE BOLEČIN PRI IŠIASU

Začetno zdravljenje je namenjeno obvladovanju bolečin in ohranjanju funkcij, medtem ko ukleščenje in / ali vnetje popušča. Protibolečinske tablete za išias zmanjšajo občutek bolečine, ne rešijo pa težave.

Torej kaj lahko storimo za najoptimalnejšo povrnitev v fizično kondicijo po poškodbi?
Ko si nekdo poškoduje  ACL, ter se po posvetu z zdravnikom odloči za rekonstrukcijo vezi, se je najbolje že pred samo operacijo čim hitreje lotiti s fazo prehabilitacije.

V večini primerov se te neznosne bolečine lahko rešimo dokaj hitro, malce več časa pa potrebujemo za odpravo osnovnih vzrokov za pojav išjas-a (oslabele mišice, nepravilna telesna drža…).

KAKO LAJŠATI BOLEČINO MED SPANJEM?

  • Spanje na boku: Nekaterim bolj ustreza spati na neprizadeti strani, drugim spet obratno. Priporočljivo pa je, da si, neglede na kateri strani spite, med nogi namestite blazino, da bodo boki za čas spanca poravnani.

  • Spanje na hrbtu: Z rahlim privzdigom nog, se pritisk na ledveni del hrbtenice zmanjša in medvretenčne odprtine se povečajo. Posledično se zmanjša pritisk na korenino živca in je tako išiatična bolečina med spanjem manj izrazita. Zato poskusite spati z blazino pod koleni, v kolikor vam bo ta zmanjšala sevanje bolečine ponoči in tako omogočila bolj miren spanec.
Vaje za Hrbtenico Išias

OBISK ZDRAVNIKA

Večina ljudi z išias-om  ne potrebuje zdravstvene oskrbe. V kolikor pa so simptomi resni, oziroma trajajo dlje kot mesec dni, je priporočljivo se dogovoriti za pregled z vašim zdravnikom.

KONZERVATIVNO ZDRAVLJENJE

Konzervativno zdravljenje akutnega išijas-a je zelo učinkovito (90%),  težave  pa lahko odpravite v roku 3 mesecev ali še prej, vendar se moramo reševanja težav lotiti dovolj zgodaj! V nasprotnem primeru je odprava kroničnega išijas-a nekoliko bolj trdovratna in lahko traja tudi do enega leta. V primeru da pride do oslabljenih funkcij (npr.: motorične okvare, težav pri odvajanja urina in blata) je nujno operativno zdravljenje.

Fizioterapevt lahko  pomaga s protibolečinsko terapijo, z njo pospeši prekrvavitev in zmanjša občutek bolečine. S pomočjo kineziologa pa skozi gibanje uspešno okrepite ustrezne mišične skupine, predvsem globoke hrbtne in trebušne mišice, ki zagotavljajo stabilnost hrbtenici, ter glutealne mišice, katere posredno poskrbijo za boljšo stabilizacijo hrbtenice in ohranjanje medenice v nevtralnemu položaju.

Ključnega pomena je redna telesna aktivnost, s katero na pameten način okrepimo potrebno muskulaturo, ter »popravimo« napačne vzorce gibanja na način, da postanejo ti čim bolj ekonomični.

KAJ LAHKO PREVERITE SAMI?

V kolikor vam je bila postavljena diagnoza, da imate »Piriformis sindrom«, lahko to sami hitro preverite. Pri piriformis sindromu se živec utesni ob prekomerno skrajšani zadnjični mišici (m. piriformis). Raztezne vaje za glutealne mišice  v temu primeru olajšajo simptome in bolečino. Nasprotno pa v primeru, da je vzrok bolečin v ledvenemu predelu hrbtenice, lahko z dodatnim raztezanjem živec samo še bolj nadražite. Torej, v kolikor po nekaj dneh rednega raztezanja ne pride do izboljšanja simptomov pomeni,  da vaša zakrčenost ni posledica mišične zakrčenosti, pač pa utesnjenosti živca.

Pomembno je, da se v akutni fazi pojava išijas-a izogibamo gibom, ki povzročijo povečanje bolečine.

Oziroma si lahko tovrstne gibe prilagodimo na način, da jih izvajamo brez bolečin.

ZAKLJUČEK 

Po diagnozi vzroka išijas-a je pomembno, da s strokovno izobraženim športnim delavcem kot je kineziolog, težavo odpravite na individualni ravni s pomočjo ustrezne vadbe skozi gibanje.

Kako zdraviti išias? Individualna vadba omogoči prilagajanje vrste in težavnost vaj glede na simptome in odziv posameznika na vadbo. Poleg tega individualno prilagojena progresija omogoči kontinuiran napredek posameznika, kar vadečega motivira in mu  vlije dodatnega zagona za redno vadbo in telesno aktivnost.

Isias je vrsta težave, katera se zelo uspešno in najpogosteje odpravi konzervativno. Ne odlašajte z gibanjem/vadbo in okrepite ustrezne mišične skupine, preden vas  bolečina opomni na težave.

V kolikor bi želeli posvet, vadbo ali imate le dodatno vprašanje, ki vam ne da miru, vas toplo vabim, da mi pišete preko kontaktnega obrazca.

Na naslovni strani si lahko preberete še o drugih poškodbah.

Pogosta Vprašanja

Zakaj se pojavi mravljinčenje v stopalu in ne drugod po nogi?

Ishiadični živec ne oživčuje kože na stegnu. Njegovo senzorično področje je distalno od kolena (bolj podrobna razlaga v članku).

Zakaj se med ležanjem bolečina lahko poveča?

Med spanjem se pri določenih položajih do določene mere zmanjšajo odprtine med vretenci, skozi katere iz hrbtenjače izhajajo korenine živcev; med njimi tudi korenina ishiadičnega živca. Živec se dodatno nadraži, kar občutimo kot bolečino.

Koliko časa traja išias?

Trajanje in odprava išias-a je odvisna od vzroka in mesta draženja živca.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest