Kineziologija – kaj je in kdo je kineziolog? 

Kineziolog Ljubljana
Teja Ličen Slika

April 05 – 10 min

Beseda kineziologija izhaja iz grške besede »kinesis«, ki pomeni gibanje. Kineziologija predstavlja znanstveno vedo o človeškem gibanju. Z interdisciplinarnim pristopom se vključuje v številna področja proučevanja človekovega delovanja, kot so anatomija, fiziologija, biomehanika, nevrologija, pedagogika, sociologija, medicina športa, antropologija in tudi psihologija.

Kaj je KINEZIOLOGIJA?

Beseda kineziologija izhaja iz grške besede »kinesis«, ki pomeni gibanje. Kineziologija predstavlja znanstveno vedo o človeškem gibanju. Z interdisciplinarnim pristopom se vključuje v številna področja proučevanja človekovega delovanja, kot so anatomija, fiziologija, biomehanika, nevrologija, pedagogika, sociologija, medicina športa, antropologija in tudi psihologija.

Kineziologija kot znanost o gibanju je danes zelo aktualna, saj obsega vadbo in trening z namenom ohranjanja in izboljšanja telesne zmogljivosti, motoričnih sposobnosti (jakost, moč, hitrost, gibljivost, ravnotežje, natančnost itd.), drugih specifičnih gibalnih elementov (koordinacija, reakcijski čas itd.) ter vsakdanjih telesnih aktivnosti, ki pogojujejo gibanje (šport, igra, delo, vsakodnevna opravila idr.).

Kdo smo KINEZIOLOGI?

Kineziolog je strokovno izobražen delavec v športu, ki načrtuje, organizira, spremlja in izvaja:

 1. Programe za ohranjanje in izboljšanje fizične kondicije vrhunskih športnikov in ekip.
 2. Preventivno vadbo za odpravo kompenzacij oz. omejitev v telesu in potencialnih poškodb.
 3. Post-rehabilitacijo po poškodbah, operacijah ali boleznih z namenom ohranjanja mišičnega tonusa po daljših obdobjih neaktivnosti in ponovnega pridobivanja mišične mase ter moči.
 4. Omejevanje razvoja različnih kroničnih bolezenskih stanj.
 5. Deluje na akademskem znanstvenem področju.

Vloga kineziologa  v procesu rehabilitacije

Vlogi kineziologije in fizioterapije se velikokrat zamešujeta med sabo, zato si lahko v zgornji shemi pogledate, kako se ti dve vedi v času rehabilitacije med seboj prepletata in dopolnjujeta.

Fizioterapija se ukvarja z akutno rehabilitacijo mišično-skeletnih in drugih kroničnih težav, medtem ko se kinezologija ukvarja s preventivo oz. sekundarno rehabilitacijo težav. Delo kineziologa nastopi po končanem zdravljenju v akutni fazi rehabilitacije in je namenjeno odpravljanju vsakršnih neravnovesij v telesu ter preprečevanju tveganja za pojav novih in/ali ponovnih poškodb.

Vloga Kineziologa

Kineziologija – ZAPOSLITEV

S pridobitvijo širokega nabora znanja ter kasnejšo specializacijo, kineziologija omogoča zaposlitev in udejstvovanje na različnih področjih. Kineziolog, izobražen za delo v športu lahko deluje:

 • v športnih društvih in zvezah, v okviru katerih je lahko odgovoren za sestavljanje kondicijskih ali rehabilitacijskih vadbenih procesov z namenom izboljšanja celotne fizične kondicije športnikov ter izvedbo diagnostičnih meritev in analiz gibanja za preprečevanje ali rehabilitacijo vrste mišično-skeletnih poškodb;
 • v raziskovalnih ustanovah ali fakulteti na mestu mladega raziskovalca za proučevanje različnih aspektov kineziologije (npr. odziv živčno-mišičnega sistema na različne oblike vadbe, vplivi vadbe z zmanjšanim pretokom krvi, vpliv kognitivne vadbe, delovanje organizma na celični ravni itd.);
 • v različnih športnih ustanovah (npr. wellness / fitnes centrih) kot zasebni športni delavec za izvajanje individualnih treningov oz. individualnega svetovanja glede prilagoditve vadbe telesnim značilnostim posameznika.
Kineziologija Zaposlitev

Nadalje je kineziologija športa dobrodošla v sektorju turizma in zdravstva, saj kineziolog lahko deluje:

 • v zdravstvenih domovih v sklopu državnega projekta »Centri za krepitev zdravja« z namenom izobraževanja o pomenu telesne aktivnosti za zdravje;
 • v rehabilitacijskih centrih in zasebnih klinikah v sodelovanju s fizioterapevti in zdravniki v okviru procesa rehabilitacije – kot smo že omenili zgoraj, vloga kineziologije nastopi v sekundarni fazi rehabilitacije, katere namen je osebi povrniti ustrezno fizično kondicijo, odpraviti kompenzacije oz. omejitve v telesu in povrnitev v trenažni proces;
 • v domovih za ostarele z izvajanjem vadbenih programov za izboljšanje vsesplošnega počutja stanovalcev ter preprečevanje nadaljnji degenerativnih posledic procesa staranja.
Aplikativna kineziologija

Kineziologija – ŠTUDIJ

Študij kineziologije usposobi bodočega kineziologa za organiziranje, izvajanje in vodenje programov preventivne vadbe, post-rehabilitacije, gibalne terapije, omejevanja razvoja različnih bolezenskih stanj, ohranjanja in izboljšanja fizične kondicije, promocije aktivnega življenjskega sloga kot dejavnika kakovosti življenja in še bi lahko naštevali.

Študij kineziologije bodočega kineziologa nauči, kako s pomočjo vrste diagnostičnih tehnik analizira posameznikov način gibanja ter zazna morebitna nesorazmerja z namenom organizacije posamezniku prilagojenega kondicijskega in/ali rehabilitacijskega treninga.

Javnoveljavni univerzitetni študijski program Kineziologije je v Sloveniji mogoč na:

 • Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani: študij kineziologije se je najprej pojavil prav na Fakulteti za šport v Ljubljani. Študijski program prve stopnje omogoča nadaljevanje študija na 2. in 3. stopnji.
 • Fakulteti za zdravje Univerze na Primorskem: Koper in Izola gostita program »Aplikativna kineziologija« (UP), kateri omogoča vse tri stopnje študija.

Študij kineziologije je omogočen na vseh stopnjah izobraževalnega sistema:

 1. STOPNJA ŠTUDIJA
  1. Čas trajanja: 3 leta
  2. Naziv: Diplomirani/-a kineziolog/-inja (UN) – (dipl. kin.)
 2. STOPNJA ŠTUDIJA
  1. Čas trajanja: 2 leta
  2. Naziv: Magister/-ica kineziologije – (mag. kin.)
 3. STOPNJA ŠTUDIJA
  1. Čas trajanja: 4 leta
  2. Naziv: Doktor/-ica znanosti – (dr.)

Zakaj bi se ukvarjali s kineziologijo?

Delo Šport

Kineziologija je v temelju »zimzelena« veda, tako kot to velja za naše gibanje.

Telo je ustvarjeno za gibanje. Zakaj torej ne pridobiti ustreznega znanja in izkušenj, s pomočjo katerih lahko pomagamo ljudem odpraviti ovire na poti do bolj lahkotnega gibanja, športnikom biti najboljša verzija samih sebe itd.? Delati v športu, torej delo in šport sta dva segmenta, ki ju kineziologija uspešno povezuje.

Še več na temo ‘Zakaj se odločiti za študij kineziologije’, si lahko preberete tukaj.

ZAKLJUČEK

Kot zanimivost je vredno omeniti, da je v nekaterih tujih državah študij kineziologije imenovan kot športne in vadbene znanosti (ang. Sport/Exercise science), bodoči kineziologi pa se lahko na 2. stopnji študija specializirajo v športno specializiranih nutricionistov ali vadbenih fiziologov, zato lahko povsem mirno zaključimo za naslednjimi besedami: kineziologija kot znanstvena veda o človeškem gibanju je še kako aktualna, z velikim potencialom za nadaljnji razvoj v prihodnosti.

Pogosta Vprašanja

Kako se prepletata vlogi kineziologa in fizioterapevta v rehabilitaciji?

Uspešno sodelovanje fizioterapevta in kineziologa je temelj učinkovito izvedenega procesa rehabilitacije, tj. ko se mišično-skeletne težave že pojavijo, vendar lahko kineziolog skozi program preventivne vadbe posamezniku pomaga povrniti si lahkotno gibanje že pred samim pojavom težav.

Kje vse se lahko zaposli kineziolog?

Kot izjemno aktualna veda kineziologija ponuja širok nabor možnosti zaposlitve. Podroben opis vrste zaposlitvenih možnosti lahko najdete v sekciji članka z naslovom ‘Kineziologija – ZAPOSLITEV’.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest