Bolečine v vratu – Kako jih odpraviti?

Bolečine v vratu
Teja Ličen Slika

December 14 – 13 min

Bolečine v vratu, togost vratnega predela, sevanje bolečine v ramo, mravljinčenje, vam je to kaj znano? Če ja, nič presenetljivega: bolečine v vratu naj bi bile kar druga najpogostejša gibalna težava (takoj za bolečinami v križu), zaradi katere ljudje obiščejo zdravnika.

VZROK BOLEČINE V VRATU

Če želimo ugotoviti vzrok za bolečine v vratu, moramo natančno poznati biomehaniko celotnega telesa. Še posebej natančno moramo analizirati biomehansko dogajanje na področju prsnega koša in kako le-to vpliva na pojav simptomatskih težav v okolici vratu.

Naše telo se giblje skozi rotacijo naših sklepov (tj. zunanjo in notranjo rotacijo sklepov), ki se generira z ekspanzijo in kompresijo prsnega koša med dihanjem. Omejitev te tako imenovane naravne telesne gibljivosti je plod različnih genetskih, fizioloških (kot so telesna kondicija, moč itd.) in okoljskih (način življenja, nekvalitetna obutev idr.) dejavnikov. V tem primeru se naše telo (zato, da ohrani sposobnost gibanja) posluži kompenzacij, s pomočjo katerih našim sklepom “umetno” povrne obsega njihovega giba.

Telo izravna nepravilnosti v našem gibanju in tako ohrani sposobnost gibanja s pomočjo kompenzacij.

Kompenzacije so vzrok zategnjenosti (t. i. kompresije) določenih mišic in tkiv na sprednjem ter zadnjem delu prsnega koša in posledične nenaravne orientiranosti okoliških sklepov, kar nam nazorno kaže spodnja slika.

Bolečine v komolcu

V telesu se sčasoma nabere vedno več kompenzacij, zaradi česar se celotno težišče telesa pomakne naprej.

Težišče našega telesa se pomakne naprej v primeru močne zategnjenosti mišic na zadnji strani telesa – ker bi drugače padli na nos, začne telo v odgovor zategovati mišice tudi na sprednjem delu prsnega koša, kar lahko sčasoma privede do težav, kot so bolečine v vratu in zatilju.

KOMPENZACIJE IN BOLEČINA V VRATU

Kot posledica kompresije mišic v okolici prsnega koša se začne ramenski sklep premikati vedno bolj navzgor in obenem orientirati navzen, to pa vpliva na zoženje kota med našo ključnico in grebenom lopatice (gledano s ptičje perspektive), kar se odraža v občutku prekomerne zategnjenosti (vratne) trapezaste mišice.

Tudi hernija vratne hrbtenice je posledica kompenzacij, zaradi katerih je telo izgubilo naravni obseg giba, kar telo izravna tako, da dodatno obremeni vratno hrbtenico, dokler ne pride do poškodbe medvretenčnega diska.

Vse to pomeni, da je potrebno v primeru bolečine v vratu, bolečine v zatilju, vnetja vratnih mišic ali bolečine ob rotaciji glave in še bi lahko naštevali, na telo pogledati celostno.

Bolečino v vratu in zatilju lahko učinkovito naslovimo z analizo biomehanskega dogajanja na področju celotnega prsnega koša. Zgolj naslavljanje lokacije bolečine ni dovolj.

Vnetje vratnih mišic znaki

BOLEČE BEZGAVKE NA VRATU

Razlog za bolečino v vratu in zatilju so lahko tudi naše bezgavke. Otekle bezgavke običajno spremljajo kake povsem nenevarne bolezni, ter so posledica bakterijske ali virusne okužbe. Tako lahko zaradi okužbe grla otečejo vratne bezgavke, pri rdečkah pa tiste v predelu zatilja.

V vsakem primeru lahko razlog za otekle bezgavke najbolje diagnosticira lečeči zdravnik. Slednje še posebej velja v primeru bezgavk, ki so otečene in neboleče, oteklina pa noče izginiti, saj bo zdravnik poskušal ugotoviti, kaj se v resnici skriva za oteklimi limfnimi vozliči.

KAKO SI LAHKO POMAGATE SAMI?

V večini primerov lahko bolečino v vratu učinkovito naslovimo z rednim izvajanjem izbranih telesnih vaj in rednim gibanjem.

Spodaj z vami delim 1 vajo, s katero lahko vplivamo na ekspanzijo (tj. razširitev) prsnega koša in posledično sprostitev vratnih mišic.

Vaja za ekspanzijo sprednjega dela prsnega koša (ROCKBACK + ŽABICA)

V kolikor pa se bolečine v vratu nikakor ne morete znebiti, poiščite pomoč strokovnjaka, v sodelovanju s katerim boste prepoznali vzrok za pojav bolečine v vratu, ter le to učinkovito odpravili.

Biomehansko strukturiran program osebnih treningov, na vprašanja o bolečini v vratu odgovori celostno.

ZAKLJUČEK

Bolečina v vratu je posledica biomehanskega dogajanja v našem telesu, h kateremu pomembno pripomorejo slaba telesna drža med sedenjem, telesna neaktivnost, povečana telesna teža in splošno nezdrav življenjski slog.

Da jih učinkovito naslovimo, moramo nasloviti dogajanje v našenu telesu, bolj podrobno, na področju našega prsnega koša.

Želite odpraviti dejanski vzrok bolečine v vratu? Prijavite se na uvodni posvet, da čim prej začneva.

Vas poleg tega še kaj dodatno zanima? Prebrskajte med ostalimi članki na blogu.

Pogosta Vprašanja

Zakaj se pojavijo bolečine v vratu ob dolgotrajnemu sedenju?

Ker se telo že tako ali tako poslužuje določenih nepravilnih vzorcev gibanja, nepravilni načini sedenja (npr.: povešena ramena, prenizko sedalo ipd….) ta vpliv samo še povečajo do te mere, ko se pojavijo bolečine v vratu in zatilju.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest