Karpalni kanal – Kako se ga učinkovito znebiti?

Karpalni kanal
Teja Ličen Slika

Oktober 20 – 13 min

Karpalni kanal, z drugim imenom tudi zapestni prehod, je obdan s kostmi, ligamenti in živci. Zaradi takšnih in drugačnih vzrokov lahko postane karpalni kanal utesnjen, kar lahko privede do neprijetne bolečine v zapestju ter mravljinčenja in odrevenelosti v dlani (zaradi pritiska na živec v prehodu). Kombinacijo vseh omenjenih simptomov imenujemo sindrom karpalnega kanala.

OSNOVE KARPALNEGA KANALA

Na eni strani je karpalni kanal obdan z zapestnimi kostmi, na dlanski strani roke pa karpalni kanal obdaja toga vezivna plošča, ki jo imenujemo transverzalni karpalni ligament. Skozi prostor karpalnega kanala potujejo tetive upogibalk prstov ter osrednji živec podlahti (t. i. nervus medianus).

V karpalnem kanalu je največ prostora v izravnanem položaju zapestja, prostor v kanalu pa se nekoliko zmanjša pri upogibu in iztegu zapestja.

Osrednji mediani živec (tj. nervus medianus) vsebuje tako motorična vlakna, ki oživčujejo in omogočajo premikanje večine mišic na bazi palca ter dveh lumbrikalni mišic v dlani, kot tudi senzorična vlakna (senzorična vlakna so čutila v koži, po katerih se do možganov prenašajo občutki dotika, temperature, pritiska itd.), katera oživčujejo blazinice prvih treh prstov roke, notranjo polovico blazinice na četrtem prstu ter notranjo polovico dlani.

Hujša utesnitev kanala in morebitno posledično vnetje živca na roki vodita do atrofije mišic na področju palca in izgubo moči prizadetih mišic (primer nezmožnosti držanja kozarca).

Sindrom karpalnega kanala

Več o samih osnovah sindroma karpalnega kanala lahko preberete tukaj.

VZROK KARPALNEGA KANALA

Na tem mestu se v drugih člankih na internetu običajno nahaja dolg seznam dejavnikov tveganja in njihovih posledic, vendar ti seznami pogosto ne naslovijo vzrokov za nastanek sindroma karpalnega kanala.

Karpalni sindrom ne sme biti obravnavan zgolj lokalno, ampak celostno.

Če želimo odkriti vzrok za zoženje karpalnega kanala, moramo analizirati, kaj se dogaja v telesu, saj se naše telo giblje s pomočjo rotacije sklepov (tj. zunanje in notranje rotacije), obseg rotacije naših sklepov pa je v soodvisnem razmerju s procesom dihanja.

Kaj to pomeni? Ob vdihu (tj. ekspanziji prsnega koša) imajo naši sklepi na voljo več zunanje rotacije, medtem ko imajo ob izdihu (tj. kompresiji prsnega koša) naši sklepi na voljo več notranje rotacije.

Ob izgubi obsega rotacije v določenem sklepu pa mora telo za ohranitev sposobnosti gibanja obseg rotacije v tem sklepu “umetno” povečati, kar doseže tako, da sklepe in mišice v njegovi okolici orientira oz. obremeni na nenaraven način, skratka, posluži se kompenzacij. Več si o temu lahko preberete TUKAJ.

 

Bolečine v komolcu

Za razumevanje vzroka vnetja karpalnega kanala moramo najprej analizirati biomehansko dogajanje v okolici našega prsnega koša in nato proučiti, kako to vpliva na orientacijo tkiv in kosti vzdolž roke vse do zapestja.

Kot smo že omenili zgoraj, je zategnjenost mišic posledica prekomerne/nenaravne obremenitve le-teh. Da lahko telo v primeru zategnjenosti mišic v okolici prsnega koša ohrani obseg rotacije ramenskega sklepa, komolca in zapestja, bo tkiva in kosti vzdolž naše roke orientiralo na naslednji način:

  1. Zgornji del nadlahtnice (t. i. humerus) se pretirano orientira navzven oz. v zunanjo rotacijo.
  2. Omenjen proces vodi do zategnjenosti mišičnih tkiv na zadnji strani komolca, zato se zgornji del podlahti (t.j. radius) orientira v večjo zunanjo rotacijo napram spodnjemu delu humerusa.
  3. Ker pa mora zapestje še vedno omogočati odrivanje, tipkanje po tipkovnici, pisanje ipd., telo spodnji del podlahti orientira navznoter oz. v notranjo rotacijo.
  4. Po določenem času se celotno zapestje orientira v še večjo notranjo rotacijo, kot se je že pred tem orientiral spodnji del podlahti, kar privede do zoženja karpalnega kanala.
Bolecine v zapestju

Zgoraj navedeno zaporedje kompenzacij vzdolž roke predstavlja biomehansko analizo vzroka zoženja karpalnega kanala. Zoženje karpalnega kanala lahko privede do vnetja živca na roki, bolecine v zapestju in palcu ter mravljinčenja, kombinacijo vseh omenjenih simptomov pa imenujemo sindrom karpalnega kanala.

DIAGNOSTIKA KARPALNEGA KANALA

Običajno se karpalni sindrom diagnosticira na kliničnem pregledu, na katerem vas najprej vprašajo o naravi vaše zdravstvene težave ter morebitni prisotnosti mravljinčenja in/ali bolecine v zapestju. Zdravniki lahko izvedejo tudi Tinelov, Phalenov ali Durkanov test. Slednji veljajo za diagnostične teste utesnitve karpalnega kanala. V končni fazi se izvede še EMG test, s katerim se preveri prevodnost utesnjenega živca, nato pa se določi način konservativnega zdravljenja.

Testi, kot so Tinelov, Phanelov, Durkanov in/ali EMG test, torej služijo diagnosticiranju “posledic” sindroma karpalnega kanala, ne pa vzroka težave.

GIBALNI TESTI

Več o naravi zategnjenosti mišic v okolici prsnega koša lahko izvemo s pomočjo enostavnega gibalnega testa, ki ga izvajamo leže na hrbtu, z ramo v abdukciji 90 stopinj in komolcem, pokrčenim do 90 stopinj:

  • Primanjkljaj zunanje rotacije v ramenskem sklepu nakazuje na zategnjenost (kompresijo) mišic na zadnjem delu prsnega koša.
  • Primanjkljaj notranje rotacije nakazuje na zategnjenost (kompresijo) mišic na sprednjem delu prsnega koša.

Gibalni testi nam lahko povedo tudi, kaj se dogaja na področju zapestja. Za še lažjo razlago omenjenih testov, z vami z veseljem delim naslednje za vas pripravljene videoposnetke:

“PISTOL” TEST

“APL” TEST

Testi so prevzeti od mentorja, Billa Hartmana, dpt.

ODPRAVA KARPALNEGA KANALA BREZ OPERACIJE

V prvi vrsti je priporočljivo poskušati sindrom karpalnega kanala nasloviti brez operacije, pri uspešnosti slednjega pa igrajo veliko vlogo resnost same težave; prizadetost utesnjenega živca in stopnja atrofije mišic.

Konservativno se navadno uporabi statična opornica, izdelana iz posebnega termoplastičnega materiala, ki imobilizira zapestje v nevtralnem položaju. Tovrstno zdravniško zdravljenje torej načeloma naslovi le posledice, ne pa tudi izvora karpalnega sindroma.

Sama se naslavljanja sindroma karpalnega kanala v okviru mojega programa osebnih treningov lotevam s pomočjo zgoraj omenjenih gibalnih testov, na podlagi katerih skupaj s strankami oblikujem individualizirani pristop.

Program osebnih treningov temelji na posamezniku prilagojenih telesnih vajah, katerih namen je odprava zategnjenosti mišic v okolici prsnega koša, krivega za zgoraj podrobneje opisano serijo kompenzacij vzdolž roke, ki privedejo do sindroma karpalnega kanala.

Tako lahko program osebnih treningov mojim strankam pomaga omogočiti nadaljnje lahkotno gibanje, predvsem pa morebitno obravnavo karpalnega kanala brez oz. pred morebitno operacijo.

Zavedati se je potrebno, da je v določenih primerih operacija karpalnega kanala potrebna, kar pa lahko ugotovijo zgolj zdravniki s pomočjo zgoraj omenjenih diagnostičnih testov utesnitve karpalnega kanala in testov prevodnosti utesnjenega živca. Informacije v članku nimajo namena nadomestiti uradnega zdravnikovega mnenja. V kolikor se vam pojavijo mravljinci in/ali imate občutek zmanjšane moči, obiščite zdravnika.

OPERACIJA KARPALNEGA KANALA

Zdravniki se velikokrat odločijo za operacijo zaradi nevarnosti nastanka še hujše okvare utesnjenega živca. Med operacijo zdravniki v celoti prekinejo vzdolžni transverzalni ligament, kar jim omogoči odpreti karpalni kanal in sprostiti utesnjen živec.

Operacija karpalnega kanala je načeloma minimalno invazivna, zato lahko posameznik po njej hitro okreva. 

Običajno se po operaciji težava na isti roki ne pojavi več, ker je ligament prerezan, zato tetive prosto drsijo čez zapestje in se živec ne more več ponovno utesniti.

KARPALNI KANAL – FIZIOTERAPIJA

Razgibalne vaje po operaciji karpalnega kanala običajno vključujejo razgibavanje zapestja ter izolacijsko krepitev mišic zapestja.

Fizioterapija je pomemben del rehabilitacije po operaciji karpalnega kanala, obenem pa ne smemo pozabiti, kako pomembno je z ustreznimi telesnimi vajami nasloviti srčiko biomehanskega vzroka sindroma karpalnega kanala v smislu serije kompenzacij vzdolž naše roke, ki izvirajo iz zategnjenosti mišic v okolici prsnega koša.

ZAKLJUČEK 

Karpalni kanal postane utesnjen zaradi zaporedja kompenzacij vzdolž naše roke, pod vplivom katerih se nadraži osrednji živec v podlahti.

Hujša in/ali dalj časa trajajoča utesnitev živca na roki lahko privede tudi do atrofije mišic na področju palca ter izgube moči prijema. V izogib le-tega se zdravniki velikokrat odločijo za minimalno invazivno operacijo, s pomočjo katere sprostijo napetost in utesnitev živca v ter omogočijo prosto drsenje tetiv čez zapestje.

Biomehanske vzroke za nastanek karpalnega sindroma (tj. serijo kompenzacij vzdolž naše roke) lahko učinkovito naslovimo in postopoma odpravimo skozi program posamezniku prilagojenih telesnih vaj, ki jih izberemo na podlagi opravljenih gibalnih testov.

V kolikor se srečujete s karpalnim sindromom ter bi si želeli pred morebitno operacijo poskusiti biomehanski pristop naslavljanja težave, vas lepo vabim, da se na začetni posvet prijavite TUKAJ.

Vas poleg tega še kaj dodatno zanima? Prebrskajte med ostalimi članki na blogu.

Pogosta Vprašanja

Ali se lahko karpalni kanal naslovi brez operacije?

Tovrstna odločitev je v prvi meri odvisna od resnosti usteznitve živca in njenih poledic (tj. atrofije mišic in izgube moči), o kateri pa odloča zdravnik. V kolikor utesnitev ni huda, lahko njen vzrok učinkovito naslovimo z ustreznimi vajami, več o temu pa si lahko preberete v članku.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest