Kalcinacija Rame – Zakaj Se Pojavi In Kako Jo Preprečiti?

Kalcinacija Rame
Teja Ličen Slika

Objavila Teja Ličen – Oktober 11, 2022

VZROK BOLEČINE OB KALCINACIJI RAME

Usedline kalcija se kopičijo v fazah. Največkrat kopičenje spremlja bolečina, ki se lahko pojavi nenadoma ali pa počasi in postopoma narašča.  Kalcijev nanos prehaja skozi tri faze in zadnja faza, znana kot »absorpcija«, velja za najbolj bolečo. Kaj to pomeni? V tej fazi telo skuša izločiti nakopičen kalcij in prične z njegovo re-absorpcijo, kar privede do vnetne reakcije, ki je za posameznika najbolj boleča.

Ljudje ne reagirajo enako na pojav kalcinata v ramenu. Pri pregledu naključno izbranega vzorca bi pri veliki večini ljudi ugotovili pojav kalcinata, ki pa ne povzroča težav. Nasprotno pa imajo lahko nekateri  že z majhnim kalcinatom hudo omejeno gibljivost sklepa in težko premikajo roko,  bolečina v rami ponoči,  pa jim celo onemogoča miren spanec.

Bolečine v Ramah
Kalcinacija rame običajno povzroča skoncentrirano bolečino na sprednji ali zadnji strani rame in lahko seva navzdol v roko.

V kolikor posameznika pestijo bolečine v rami in mravljinčenje v prstih, to ni posledica kalcinacije temveč drugega vzroka in je potreben obisk zdravnika.

Iščete učinkovito rešitev za odpravo kalcinacije v rami?

VZROK KALCINACIJE V RAMI

Vzrok za pojav kalcinacije rame še ni dodobra znan.

Kalcij  v rami naj bi se izjemno rad nabiral na mestih predhodnih poškodb tetive ali na mestih, kjer je tetiva prekomerno obremenjena.

Pogostejša je pri ljudeh, ki na delu na dnevni ravni dvigujejo roke nad glavo ter prenašajo težka bremena ali pa se ukvarjajo s športom, ki zahteva veliko ponavljajočih gibov rame in velike sile kot so tenis, košarka, plavanje, odbojka….

Najpogosteje je kalcinacija rame opažena pri odraslih med 40 in 60 letom, med katerimi so ženske pogosteje prizadete kot moški.

ZDRAVLJENJE KALCINACIJE V RAMI

KDAJ OBISKATI ZDRAVNIKA?

Čeprav nekateri funkcionalni testi nakazujejo na kalcij v rami je za točno diagnostiko potrebna ultrazvočna slikovna diagnostika ali rentgensko slikanje. Z rentgenom lahko prepoznamo večje obloge kalcija na kosti, medtem ko z ultrazvok rame lahko razkrijemo morebitne manjše obloge na tetivi, ki se jih na rentgenu ne opazi.  Zdravnik vam bo v  večini primerov predpisal protibolečinsko in protivnetno fizioterapijo (npr.: ultrazvok) tovrstna terapija kalcija v rami fizično ne bo  odpravila, bo pa delno zmanjšala vnetje in bolečine v ramah.

FIZIOTERAPIJA

S pomočjo fizioterapevtskih pripomočkov lahko učinkovito targetiramo kalcij v rami, s čimer pa ne odpravimo vzroka težave. Te najučinkoviteje odpravimo preko vaj in gibanja.

UDARNI GLOBINSKI VALOVI (UGV Terapija)

Terapija z udarnimi globinskimi valovi ali UGV terapija, s pomočjo pulznega delovanja visoko-energijskih valov razbija kalcij v rami. Terapija ima analgetični učinek, saj preko valov pospeši proces delitve celic ter zmanjšuje vnetni proces kalcinacije. S pomočjo valov naj bi povzročili proces kavitacije, preko katere telo »razbito« kalcinacijo v mehkih tkivih lažje re-absorbira nazaj v kri.

UGV terapija ni najbolj prijetna, vendar je izjemno učinkovita. Izvajalo naj bi se jo na 3-5 dni ali celo 1x na teden z največjo gostoto energijskega toka, ki jo pacient zmore prenesti brez analgetika.

Kalcinacija Rame Zdravljenje
TECAR TERAPIJA

Tecar terapija je pregrevalna terapija, ki s pomočjo visokih temperatur (tudi do 40°C) tkivo pregreva in kalcij v rami raztaplja. Poleg tega spodbuja naravne in obnavljalne proceseter pospeši čas rehabilitacije.

KINEZIOLOGIJA – GIBALNA TERAPIJA

Kalcinacija rame ni bolečinsko stanje zaradi katerega bi morali mirovati. Ravno nasprotno, priporoča se gibanje, vendar v obsegu giba, ki ne povzroča bolečine. Po uspešni fizioterapiji, s pomočjo katere smo vnetje dodobra zmanjšali in pospešili odpravljanje kalcija iz rame je potrebno z vajami okrepiti mišice rotatorne manšete, saj te mišice pomagajo nadzorovati stabilnost ramenskega sklepa.

Krepitev mišice rotatorne manšete lahko dejansko zmanjša pritisk na usedline kalcija v tetivi.

Namen vaj je povrniti obsega giba v sklepu, moč in propriocepcijo v samemu sklepu. Vaje za pridobivanje moči rotatorne manšete in drugih podpornih mišic ramenskega sklepa bodo v začetni fazi najpogosteje vključevale izometrično obliko kontrakcije. Izometrične vaje vključujejo kontrakcijo mišic brez dejanskega premika pripadajočega sklepa. Izometrične vaje zagotavljajo odličen način povečanja aktivacije in vzdržljivosti mišic ter nebolečega  obremenjevanja poškodovana tkiva.

Ramenski sklep je potrebno okrepiti v vseh obsegih, TUDI V  maksimalnemu obsegu giba, saj bo tako imel posameznik večjo kontrolo nad celotnim obsegom in manjšo možnost za razvoj poškodb (Aktivna Gibljivost naj bo čim bolj enaka Pasivni gibljivosti.

Znebite se vaših težav z ramo na varen in učinkovit način!

KALCINACIJA RAME – VAJE

Vse vaje in kontrakcije naj bodo izvedene do praga bolečine. V akutni in boleči fazi je najbolje premikati ramo v ne-bolečemu obsegu giba. Ramo premikamo v različnih položajih (npr.: na kolenih, na vseh 4-ih, stoje, v predklonu…) tako, da dovajamo različne informacije o položaju sklepa v možgane, ki si jih zapomnijo. Roka v komolcu naj bo iztegnjena in trup aktiviran, kar nam bo onemogočilo pretirane kompenzacije z drugimi deli telesa.

V kolikor je bolečina res huda in obseg giba bistveno zmanjšan je najbolje obseg giba ohranjati v priklonjenemu položaju (spodaj na sliki), kjer je posteriorni del rotatorne manšete in ostalih mišic sproščen ter ne vleče glave humerusa v položaje, ki bi dražili kalcij v tetivi.

Vaje Za Ramenski Obroč

KREPILNE VAJE ZA RAMENSKI OBROČ

Spodaj je predstavljenih le nekaj primerov izometričnih kontrakcij za mišice ramenskega obroča s katerimi si lahko pomagate doma. Ostale vaje in sama progresija težavnosti ter breme, pa sta odvisna od posameznika, zato je potrebna individualna obravnava. Za dogovor na individualno obravnavo me lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca.

1. ZUNANJA ROTACIJA RAMENSKEGA SKLEPA

Lezite na bok s podprto glavo roko postavite pod kot 90°. Nato potisnete roko v notranjo rotacijo do te mere, da rama še vedno ostane v stiku s podlago. Iz tega položaja nasprotuje zgornji roki ter aktivirajte zunanje rotatorje ramena (t.j.: infraspinatus in teres minor) in se upirajte raztegu.

Izometrično kontrakcijo ponovite 6×5-sekund. Trajanje kontrakcije lahko povečate tudi na 10 sekund. PAZITE, da med utrujanjem ne pride do kompenzacij v položaju ramenskega sklepa.

Zunanja-Rotacija-Rame

2. NOTRANJA ROTACIJA RAMENSKEGA SKLEPA

Leže na trebuhu in s kotom 90-stopinj v ramenu in komolcu, postavite zapestje na kocko. Nato postopoma pričnite razvijati silo tako, da potisnete zapestje v kocko, pri čemer ramenski sklep ohranite stabiliziran (pazite, da ob kontrakciji  ne povlečete ramen k ušesom). Izometrično kontrakcijo ponovite 6×5-sekund. Trajanje kontrakcije lahko povečate tudi na 10 sekund.

Notranja Rotacija Rame

3. EKSTENZIJA RAMENSKEGA SKLEPA

Vajo pričnete v leži na trebuhu in s stegnjeno roko pred sabo. Druga roka počiva z dlanjo v višini ramena. Palec usmerite proti stropu. Najprej stabilizirate lopatico tako, da potisnete ramo stran od ušesa, nato pa dvignete iztegnjeno roko proti stropu.

Ponovitve: Izometrično kontrakcijo ponovite 6×5-sekund. Trajanje kontrakcije lahko povečate tudi na 10 sekund.

Ekstenzija Rame

4. FLEKSIJA RAMENSKEGA SKLEPA 

Vajo pričnete v leži na trebuhu in s stegnjeno roko pred sabo. Zunanjo stran dlani usmerite v kocko.  Najprej stabilizirate lopatico tako, da potisnete ramo stran od ušesa, nato pa zunanjo stran dlani potisnete v kocko ter maksimalno aktivirate mišice okrog ramenskega sklepa.

Ponovitve: Izometrično kontrakcijo ponovite 6×5-sekund. Trajanje kontrakcije lahko povečate tudi na 10 sekund.

Fleksija Rame

5. IZOLIRANO KROŽENJE LOPATIC

Vajo pričnete stoje z rokami ob telesu. Nato pa pričnete dvigovati lopatice proti ušeom (t.j.: elevacijo), nazaj in čim bolj skupaj (t.j.: retrakcijo), navzdol (t.j.: depresijo)  ter naprej (t.j.: protrakcijo) in navzgor v začetni položaj. Skozi kroženje se osredotočite na samo gibanje lopatic in kako te lepo drsijo po prsnemu košu. Skušajte narediti čim večji krog. Ob temu pa naj ostanejop roke iztegnjene, dlani pa ves čas v stiku s telesom.

Ponovitve: 2-3 kroge v eno smer, nato pa zamenjajte smer kroženja in ponovite še 2-3 kroge v drugo smer.

Kroženje Z Lopaticami

6. IZOLIRANO KROŽENJE RAMENSKEGA SKLEPA

Vajo pričnete stoje z rokami ob telesu. Neaktivna roka je iztegnjena, napeta, dlan pa v pesti. Aktivna roka pa prične kroženje z dlanjo usmerjeno naprej. Kroženje pričnete s pomikom iztegnjene roke rahlo navznoter in navzgor. Roko pomikate v fleksijo (toliko kolikor vam sklep dopusti in ostane roka iztegnjena, nato pa jo pričnete rotirati navznoter in spouščati v ekstenzijo ter navzdol proti telesu. Roko ves čas rotirate navznoter, tako da zaključite krog z mezincem naprej. Nato pa izvedete kroženje še v obratni smeri, kar predstavlja 1 ponovitev kroženja. Med kroženjem poskusite ohranjati telo čim bolj pri miru.

Ponovitve: 2-3 kroge z enim in drugim ramenskim sklepom.

Rotacija Ramenskega Sklepa

V kolikor čutite, da se vam mišice hitreje utrudijo, prilagajajte čas kontrakcije po potrebi.

PROPRIOCEPCIJA

Ključna sestavina vsakega programa rehabilitacije je povrnitev sposobnosti proprioceptivne kontrole sklepa. Propriocepcija je sposobnost telesa, da zavestno in podzavestno zaznava položaje delov lastnega telesa v prostoru.

Ko imate bolečine v sklepu ali so tkiva okrog sklepa poškodovana vaša propriocepcija upade. Vsako obdobje zmanjšane gibljivosti sklepa bo prav tako prispevalo k upadu propriocepcije.

V kolikor je proprioceptivni nadzor rame slab, je sposobnost brezskrbnega gibanja rame v vseh gibalnih obsegih, ne da bi pri tem čutili bolečino, kompresijo ali nepotrebno kompenzacijo, slaba, kar poveča tveganje  za večjo obrabo in razvoj drugih poškodb ramenskega sklepa.
Sklep med lopatico in prsnim košem (t.i.: skapulotorakalni sklep) je še posebej pomemben za celoten proprioceptivni nadzor ramenskega sklepa. Skapulotorakalni sklep in glenohumeralni sklep (vključno z mišicami rotatorne manšete) tvorita celoten ramenski obroč.

Nadzorovano gibanje ramenskega obroča skupaj z ustrezno močjo rotatorne manšete, drži sklepno glavico ramenskega sklepa centrirano v vdolbini sklepa ter preprečuje bolečino in neželene kompenzacijske gibe sklepa.

Različne vaje za propriocepcijo rame si lahko ogledate TUKAJ.

DRUGE REŠITVE – OPERACIJA?

V kolikor se bolečina in izguba obsega giba še naprej slabšata, oziroma motita ​​vsakdanje življenje, bo morda potrebna operacija. Približno 10 odstotkov ljudi, ki jim konzervativen način zdravljenja ni pomagal, gre na odstranitev kalcijeve usedline s pomočjo kirurškega posega; najpogosteje atroskopije. Vse zdravnikove odločitve so  seveda odvisne od tega kje in kolikšna je kalcinacija, kako obsežno je vnetje mehkega tkiva, ter ali je morda prisotna tekočina in natrganost tetive.

ZAKLJUČEK 

Kalcinirajoči tendonitis lahko povzroči bolečino in nelagodje ter omeji obseg giba rame, čeprav nekateri ljudje nimajo nobenih simptomov kljub prisotnosti kalcija.

Kalcinacija rame lahko izgine sama brez kakršnegakoli zdravljenja. Ignoriranje stanja pa ni priporočljivo, saj lahko privede do zapletov kot so rupture rotatorne manšete ali stanje »Zmrznjene rame«.

Konzervativen način zdravljenja in sicer kombinacija fizioterapije in kinezioterapije, lahko uspešno odpravi stanje kalcija v rami. Le 10 odstotkov ljudi, ki se jim stanje po terapijah ne izboljša, potrebujejo operacijo za odpravo težav.

Kalcinacija v rami se lahko ponovi, a najpomembnejše je ohranjanje funkcionalnega gibanja vaših sklepov tudi po odpravi težav. 

V kolikor vas še kaj zanima, lahko o drugih poškodbah prebrskate v seznamu člankov.

Pogosta Vprašanja

Kalcinacija rame - naravno zdravljenje?

Na področju vpliva prehrane na pojav kalcinacije so hipoteze dokaj nasprotujoče.  Večina jih zatrjuje, da hrana nima bistvenega vpliva na sam pojav kalcinacije. Jemanje dodatkov, kot je Magnezij, naj prav tako ne bi vplivalo na uspešnejšo odpravo kalcinacije rame.

Ali je kalcinacijo v rami lahko odpraviti?

Gibanje in ustrezne vaje glede na posameznikove omejitve in značilnosti telesa so glaven ključ za odpravo vzroka kalcinacije, saj z njimi povrnemo zdravo mero gibljivosti sklepa in popravimo funckijo sklepa na način, da ne povzroča pojava kalcinacije.

Ali se lahko kalcinacija pojavi tudi v kolčnemu sklepu?

Da, vendar ne tako pogosto kot v rami. Najpogosteje se pojavi ob operaciji kolka po vstavitvi endoprotez.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest