Trn v peti – Kako ga uspešno odpraviti?

Trn v peti
Teja Ličen Slika

November 09 – 12 min

Vaše stopalo in gleženj sestavlja 26 kosti, 33 sklepov in več kot 100 kit. Petnica (lat.: calcaneus) je največja kost stopala. Pretirana obremenjenost pete med hojo ali športnimi dejavnostmi  privede do bolečine in poškodbe. Bolečino v peti najpogosteje povzroči plantarni fasciitis  in trn v peti,  lahko pa je tudi posledica drugih vzrokov kot so stresni zlom, tendinitis ahilove tetive, artritis, draženje živca ali redkeje, vnetja ciste. Ker obstaja več možnih vzrokov je pomembno pravilno diagnosticiranje izvora bolečine v peti. Eden izmed najpogostejših vzrokov je trn v peti.

TRN V PETI  – OSNOVE

Trn v peti je stanje stopala, ki ga ustvari odlaganje kalcija na petno kost (t.j.: kalcinacija pete),  začne, ki posledično draži mehko tkivo. Sčasoma se »kostni izrastek« prične večati in lahko v dolžino meri tudi več kot 1 cm

Bolečina je odvisna od velikosti  izrastka nadraženosti okolnega tkiva. Petni trn je lahko prisoten na zadnji ali spodnji strani petnice.

Trn na zadnji strani nastane v predelu, kjer se Ahilova tetiva narašča na peto. Za tovrstno obliko izrastka se uporablja tudi izraz »Ahilova peta«. Pogostokrat so trni povezani z vnetjem Ahilove tetive (tendinitisom) in povzročajo povečanje občutljivosti in bolečine v peti med odrivanjem s prstov (npr.: tekom).

Trn V Peti Vaje

Trn na spodnji strani stopala (plantarno območje) pa je običajno povezano s plantarnim fascitisom (ang.: Plantarni Fasciitis). Plantarna fascija poteka vzdolž stopala in povezuje petno kost z bazo prvih stopalnic. Trn v peti sam po sebi ne povzroča bolečine, povzročajo vneto podplatno tkivo (t.j.: plantarna fascija/aponeuroza), ki drgne ob kostni izrastek ali trn.

Kadar govorimo o trnu v peti, običajno mislimo na slednjega.

Plantarni fascitis se sicer lahko sam po sebi razvije tudi brez trna v peti. O tovrstnemu stanju v stopalu si lahko več preberete TUKAJ.

DEJAVNIKI TVEGANJA 

Trni v peti so pogostejši  pri športnikih, katerih dejavnosti vključujejo veliko teka in skakanja.

Bolečina V Peti

Dejavniki tveganja za trn v peti vključujejo:

  • Nepravilen vzorec hoje; hoja, ki povzročajo pretiran stres na peto, vezi in živce v bližini pete
  • Tek; predvsem po trdih površinah (npr.: asfalt)
  • Slabo nameščeni ali pretirano obrabljeni čevlji; zlasti pri tistih, ki nimajo ustrezne opore stopalnega loka
  • Prekomerna telesna teža in debelost
  • Položaj stopala: Trn v peti in plosko stopalo oz. navznoter zvrnjeno stopalo sta statistično močno povezana, saj ima kar 81% ljudi, ki imajo bolečine zaradi trna v peti tudi plosko stopalo.
  • Artritis: trn v peti se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki imajo artritis in sicer p pri starosti nad 61 let celo pri 80% ljudeh z osteoartritisom in pri 72% ljudeh z revmatizmi

KAKO SI LAHKO POMAGATE SAMI?

V začetni fazi si lahko pomagate s hlajenjem  in masažo stopalnega loka s pomočjo žogice, ter masažo golenskih mišic s pomočjo valjčka. 

Poskusite lahko tudi z zamenjavo obuvala, pri čemer je potrebno paziti, da ima vaš čevelj dovolj visoko postavljeno peto (ko kupujete čevlje, se temu reče “Heel drop”, ki naj bi bil 10-15mm), ter da vam čevelj omogoča udobno hojo.

Ortopedski Vložki

Kot del učinkovite standardne terapije je tudi uporaba ortopedskega vložka, ki podpira vaš prečni in vzdolžni stopalni lok. Ta vložek naj bo mehak ali poltrd. Najboljši rezultati so  vidni pri uporabi ortopedskih vložkov, narejenih po meri.

S pomočjo popravkov narejenih na ortopedskih vložkih se lahko prilagaja tudi pozicijo kolena, kolka in hrbtenice. Z uporabo sodobnih materialov lahko izdelajo vložke, ki  z različnim reliefom pomagajo doseči najboljšo razporeditev teže preko celotnega stopala, ter so prilagojeni posamezniku, z največjo mero udobnosti in uporabnosti. Izjemno dobro tovrstne težave rešuje podjetja Ortopedski inžinering (OIM).

FIZIOTERAPIJA 

Terapija udarnih globinskih valov (UGV terapija) ni edina možna terapija pri zdravljenju trna v peti, je pa zagotovo najučinkovitejša. UGV terapija predstavlja ne-invazivno zdravljenje kroničnih, kakor tudi akutnih vnetnih sprememb v mišično-skeletnem sistemu. S pištoli podobno napravo se na oboleli predel nanaša pulzne, klinično preverjene visoko-energijske valove, kar drobi izrastek na peti.

UGV terapija  naj bi s svojimi valovi vplivala na zmanjšanje bolečine, spodbudila aktivnost matičnih celic in tako vplivala na  uspešnejšo regeneracijo in celjenje tkiva.

Bolečine V Stopalnem Loku

PROTIBOLEČINSKA BLOKADA 

Zdravljenje z blokada pomeni injiciranje zdravila, ki vsebuje lokalni anestetik in kortikosteroid. Zdravilo se injicira neposredno v mesto bolečine in vpliva na znatno zmanjšanje bolečine.

Pomembno je zavedanje, da blokada bolečine blaži, vendar ne odpravi vzroka težave!

KINEZIOLOGIJA ODPRAVA TEŽAVE Z GIBANJEM

V kolikor je trn posledica plantarnega fascitisa, so učinkovite tudi raztezne vaje za trn v peti, oziroma raztezne vaje za plantarno fascijo in vse mišice stopalnega loka. Dodatno pa je priporočljivo izvajati tudi ravnotežne vaje, ki pomagajo vzpostaviti ustrezno aktivacijo stopalnih mišic, katerih odgovornost je podpora stopalnega loka in prenašanje sil med gibanjem.

Znotraj gibalne ocene posameznika, je potrebno biti pozoren tudi na druge sklepe, njihov obseg giba, položaj medenice, ter kako ti vplivajo na mehanizem stopala in pojav trna.  

Zavedati se moramo, da gibanje predstavlja najučinkovitejši način za odpravo težave, saj posameznike skozi dinamične vaje naučimo učinkovitega prenašanja sil, ter tako pripravimo na bolj optimalno gibanje v vsakdanjemu življenju. 

POTEK TERAPIJE

Težavo s stranko pričnem reševati na uvodnemu posvetu, kjer se najprej pogovorimo o okolicah pojava težave.

Sledijo enostavni gibalni testi in meritev obsega gibljivosti sklepov (npr. kolk in rama), preko katerih prepoznam trenutne omejitve in kompenzacije telesa, zaradi katerih je prišlo do pojava trna v peti.

Nato pa izvedeva nekaj osnovnih vaj s ciljem zmanjšanja bolečine v peti, ter sestaviva strategijo zdravljenja trna v peti, z izborom enega od najbolj primernih paketov treningov za učinkovito odpravo težave. 

ZAKLJUČEK

Trn v peti je, ne glede na vzrok, stanje, ki se ga v večini primerov uspešno zdravi konzervativno. Potrebna je ustrezna fizikalna obravnava in redno izvajanje vaj.

Pri obravnavi je smiselno analizirati tudi  pacientove gibalne vzorce, ki lahko pripomorejo k nepravilnemu obremenjevanju stopal, predvsem pete in jih ustrezno popraviti.

Ortopedski vložki so najpogostejši pripomoček za lajšanje težav ali korekcije nepravilnosti stopala, tudi trna v peti.

Bodite vestni ter obiščite fizioterapijo.

Vam je bil članek všeč? Več podobnih člankov najdete TUKAJ.

Pogosta Vprašanja

Kako učinkovito odpraviti trn v peti?

Za najučinkovitejši način odprave trna v peti ki povzroča neprijetne bolečine, se je izkazala UGV terapija, oziroma terapija z udarnimi valovi. Kako pa le ta deluje, si lahko podrobneje preberete v članku.

Koliko časa traja, da odpravimo trn v peti?

Odvisno od posameznika ter velikosti vnetja okolnega tkiva in prisotne bolečine.

Ali vložki v čevljih pomagajo pri odpravi trna v peti?

Velikokrat pozitivno vplivajo na zmanjšanje ali celo odpravo simptomov. Priporočljivo je uporabljati vložke po meri.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest