Hallux Valgus – Kako ta vpliva na naše gibanje?

Hallux Valgus
Teja Ličen Slika

November 10 – 10 min

Hallux valgus (izkrivljen nožni palec) je posledica deformacije prve stopalne kosti nožnega palca. Zaradi omenjene deformacije se palec postavi v izkrivljeni (valgusni) položaj, ki povzroča številne težave. Hallux valgus predstavlja najpogostejšo deformacijo sprednjega dela stopala.

Medtem ko so prsti stopala pri zdravih osebah lepo poravnani, gre pri osebah s hallux valgus za stranski odmik prstne kosti s hkratno deformacijo palčevega sklepa. Stopalo postane spredaj “širše”, prečni stopalni lok se spusti, ob tem pa se na palčevem sklepu pojavi izboklina, imenovana bunion, ki lahko postane rdeča in tudi zelo boleča. V določenih primerih je lahko deformacija nožnega palca celo tako obsežna, da se palec premakne čez ali pod drugi stopalni prst, kar težave v povezavi s hallux valgus samo še poveča.

VZROK ZA POJAV HALLUX VALGUSA

Če želimo ugotoviti vzrok za hallux valgus, moramo natančno poznati biomehaniko celotnega telesa, saj zgolj poznavanje anatomije stopala ni dovolj. Po mojem mnenju lahko učinkovita obravnava deformacije hallux valgus izvira zgolj iz biomehanske analize telesa kot celote, le-to pa praviloma začnemo s pregledom dogajanja na področju prsnega koša.

Naše telo se giblje s pomočjo rotacije sklepov (tj. notranje in zunanje rotacije sklepov), katera izhaja iz dihanja oz., natančneje rečeno, iz ekspanzije in/ali kompresije prsnega koša ter relativnega giba medenice med dihanjem. Tako vzrok pomanjkanja obsega giba v kolku ali rami praviloma leži v pretirani zategnjenosti mišic (t. i. kompresiji mišic) na nivoju prsnega koša in medenice, zaradi česar sta dovoljšen obseg giba in učinkovito dinamično gibanje v omenjenih sklepih onemogočena.

Ob izgubi obsega giba v določenem sklepu telo okoliška tkiva, mišice ter sklepe neustrezno obremeni in orientira na način, ki obseg rotacije omejenega sklepa “umetno” poveča, saj lahko samo tako omogoči nadaljnje gibanje. Z drugimi besedami, telo şe posluži kompenzacij, s pomočjo katerih kompenzira vse nepravilnosti v našem gibanju. Več si o tem lahko preberete TUKAJ.

Nenaravno orientirane oz. aktivirane telesne strukture se sčasoma preobremenijo in deformirajo. Ena izmed omenjenih deformacij je tudi deformacija nožnega palca z latinskim imenom hallux valgus.

Hallux Valgus Vaje

KOMPENZACIJE IN HALLUX VALGUS

Zaradi soodvisne povezanosti vseh telesnih struktur, se vzdolž našega telesa sčasoma nabere vedno več kompenzacij, ki jih pri svojih strankah prepoznam na podlagi izvedenih gibalnih testov.

Gibalne teste se izvede na različnih nivojih telesa, v kolikor pa se za trenutek osredotočimo na analizo biomehanskega dogajanja v naši medenici in kako le-to vpliva na orientacijo oz. aktivacijo, struktur vzdolž noge, v primeru hallux valgus praviloma opazimo sledeče:

  • Medenica je nagnjena naprej (govorimo o tako imenovanem anteriornem nagib medenice).
  • Zgornji del stegnenice je orientiran navzven oz. v zunanjo rotacijo.
  • Spodnji del stegnenice je orientiran navznoter oz. v notranjo rotacijo.
  • Zgornji del tibije je orientiran navzven oz. v zunanjo rotacijo.
  • Spodnji del tibije je orientiran navznoter.
  • Petnica se nahaja v položaju everzije, tj. položaju zvrnjenosti petnice navzven, zaradi katerega se več teže telesa prenaša na zunanji del stopala.
Regulator Nožnega Palca

Serija kompenzacij vzdolž noge vpliva na disfunkcijo subtalarnega sklepa, kar lahko v končni točki privede do deformacije hallux valgus.

ANATOMIJA STOPALA

Za še lažje razumevanje deformacije hallux valgus, si pobliže oglejmo delovanje subtalarnega sklepa (subtalarni sklep je sklep med talusom in našo petnico), ki omogoča pravilno ter učinkovito inverzijo in everzijo stopala.

Zaradi serije kompenzacij vzdolž noge lahko subtalarni sklep obtiči v inverzijskem položaju petnice. Kaj to pomeni? Med korakom in prenosom težišča v smeri naprej naše stopalo ni sposobno izvesti naravne inverzije petnice, zato se prenos teže iz pete čez srednji del stopala vse do prstov in končno palca, od katerega se odrinemo, ne izvede pravilno in učinkovito. Ravno nasprotno, (gibalna) sila trešči neposredno na (palčevo) stopalnico.

Zaradi dalj časa trajajočega neustreznega prenašanja (gibalne) sile čez stopalo, palčeva stopalnica začne spreminjati svoj položaj in obliko. Oblikujejo se določene rotacijske adaptacije (po angleško “twisti”) kosti stopala, o katerih podrobneje govori spodnja slika.

Hallux Valgus Bolečina

“Twisti” kosti stopala sčasoma izzovejo deformacijo nožnega palca v značilni bunkasti oz. “bunion” obliki.

OPERACIJA HALLUX VALGUS

Zgoraj navedena serija kompenzacij vzdolž noge lahko pripelje do hujših deformacij, v primeru katerih je potrebna operacija.

Operacija deformacije hallux valgus se lahko izvede na več načinov odvisno od resnosti same deformacije in specifik, vezanih na vsakega posameznika, obsežnega opisa katerih se v dotičnem članku žal ne moremo dotakniti.

Tudi sama sem šla skozi operacijo deformacije hallux valgusa in povedati moram, da je bila to v danem trenutku prava odločitev, celotna izkušnja je bila pozitivna, več informacij o samem posegu pa lahko pridobite tukaj.

Operacija Hallux Valgus

VAJE ZA HALLUX VALGUS

Morda ste že zasledili, da se v primeru deformacije hallux valgus priporoča t. i. regulator nožnega palca oz. opornica, ki naj bi palec vlekla v bolj poravnan položaj.

Regulator nožnega palca je v večini primerov neučinkovit, ker gre pri deformaciji hallux valgus za malformacijo kosti stopala. Nakup opornice načeloma predstavlja večji denarni vložek za relativno neopazen rezultat.

Pri naslavljanju deformacije je potrebno ciljati in odpraviti disfunkcijo subtalarnega sklepa v stopalu, kar omogoči realizacijo učinkovitega prenos (gibalne) sile po celotnem stopalu in posledično razbremenitev palčevega sklepa.

Disfunkcijo subtalarnega sklepa lahko učinkovito naslovimo s specifičnimi telesnimi vajami, v okviru katerih posameznika najprej naučimo pravilnih kontaktov v stopalu, medtem ko se v nadaljevanju programa osebnih treningov le-te naučimo ohranjati med gibanjem in izvajanjem vaj.

Na tem mestu je potrebno izpostaviti, da program osebnih treningov v večini primerov ne more popraviti zunanjega izgleda deformacije hallux valgus. Individualizirane telesne vaje namreč prvotno ciljajo na čim boljšo povrnitev naravne funkcije našega stopala.

ZAKLJUČEK 

Hallux valgus predstavlja deformacijo kosti stopala, predvsem sklepa med prvo stopalnico in proksimalno falango (tj. prstnico) stopala. Hallux valgus prepoznamo po značilni izboklini, imenovani “bunion”, ki je lahko rdeča in za posameznika zelo boleča.

Analiza biomehanskih vzrokov deformacije hallux valgus vključuje analizo biomehanskega dogajanja v naši medenici, odkoder se kompenzacije prenesejo vzdolž noge vse do stopala, kjer izzovejo disfunkcijo subtalarnega sklepa, le-ta pa vodi do deformacije hallux valgusa.

Sama se naslavljanja deformacije hallux valgus v okviru mojega programa osebnih treningov lotevam s pomočjo zgoraj omenjenih gibalnih testov, katerih namen je prepoznati prisotne kompenzacije v telesu. Na podlagi rezultatov gibalnih testov izberem stranki prilagojene vaje za odpravo biomehanskih vzrokov deformacije, vzpostavitev učinkovitega prenos (gibalne) sile skozi stopalo in funkcionalno krepitev telesa kot celote.

Skupaj s strankami udejanimo cilj lahkotnega in naravnega gibanje brez bolečin. V kolikor si tudi vi želite udejanjiti personalizirano obravnavo vaše težave, me lahko kontaktirate TUKAJ.

Vas poleg tega še kaj dodatno zanima? Prebrskajte med ostalimi članki na blogu.

Pogosta Vprašanja

Ali lahko odpravimo izgled deformacije palca?

Težko, lahko pa poskusimo stopalu povrniti njegovo funkcijo. V določenih primerih je potrebna celo operacija z namenom prepreči nadaljnji vpliv deformacije hallux valgus na sosednje prste, kar je stvar odločitve uradnega ortopeda, specializiranega za stopala. 
Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest