Bolečine v Kolenu Težava Mladih In Starih

Bolečine v Kolenu
Teja Ličen Slika

Objavila Teja Ličen – Avgust 15, 2021

Bolečine v kolenu so najpogostejši mišično-skeletni razlog za obisk zdravnika ljudi vseh starosti. Ob današnjem, vse bolj sedečem načinu življenja, v katerega ljudje na nepoučen način nenadoma vnesejo telesno aktivnost, se število težav s koleni samo še povečuje. Biti telesno aktiven je zagotovo ena najboljših stvari, kar jih lahko naredimo za naše telo in naše sklepe, obenem pa se je potrebno zavedati, da je možnost za pojav bolečine v kolenu ali poškodbe kolena (ob nepravilnem načinu gibanja in/ali pretiravanju s telesno aktivnostjo) velika.

Bolečine v kolenu najpogosteje povzročijo prekomerna telesna aktivnost, debelost, nepravilno delovanje mišic v okolici kolena, določen zunanji dejavnik (kot je udarec) ali drugi vzroki (kot na primer poškodba stopala).

Opredelitev najpogostejšega vzroka bolečine v kolenu ali določitev najpogostejšega mesta pojava bolečine v kolenu je sicer zahtevna naloga, saj se težave s koleni razlikujejo glede na starost populacije in telesno aktivnost le-te, vrsto športne dejavnosti, medmišično koordinacijo, morebiten obstoj predhodnih poškodb in še bi lahko naštevala.

Anatomija Kolena

Kolenski sklep sestavljajo stegnenica, tibija (tj. golenica) in pogačica.

Ker je kolenski sklep tečajast sklep, glede na svojo obliko omogoča izteg in upogib, njegova glavna naloga pa je skupaj s kolki in gležnji učinkovito prenašati težo našega telesa. Sezamoidna kost ali pogačica je vpeta v kito sprednje stegenske mišice (m. kvadrices), zato deluje kot vzvod, ki lajša iztegovanje kolena.

Vendar pa je koleno več kot le preprost tečajast sklep, saj ob upogibu omogoča tudi rahlo notranjo in zunanjo rotacijo, zato se navezuje na številne strukture v svoji okolici, vključno s kostmi, ligamenti, kitami, hrustanci, bursami in živci.

Anatomija Kolena

Vzroki Bolečine V Kolenu

Bolečine v kolenu lahko izvirajo iz kostnih struktur, ki kolenski sklep sestavljajo, ali iz katere koli strukture v okolici kolenskega sklepa mišic, vezi, kit, hrustanca ali meniskusov.

Boleče koleno zajema široko paleto specifičnih vzrokov in posledično različnih načinov zdravljenja. Intenzivnost bolečine v kolenu se razlikuje glede na resnost razloga bolečine: po eni strani lahko govorimo le o manjšem draženju ali pa na drugi strani stokamo zaradi bolečin v kolenu, ki (bistveno) vplivajo na zmanjšano gibljivost in izvajanje vsakodnevnih dejavnosti.

Glede na zapisano lahko bolečine v kolenu v grobem razdelimo v tri kategorije:

 • Akutne poškodbe kolena: zlom kosti, strgana vez ali poškodba meniskusa.
 • Zdravstveni zapleti/bolezenska stanja: revmatoidni artritis, osteoartritis/artroza kolena, bakerjeva cista ter razne okužbe.
 • Kronične obrabe in preobremenitveni sindromi: artritisi, hondromalacija, iliotibialni preobremenitveni sindrom, tendinitis ter burzitisi.

Akutne Poškodbe Kolena – Seznam

Akutne Poškodbe Kolena
 1. Manjše poškodbe kit in vezi, kot na primer nateg oz. zvin kolena.
 2. Zlom kolena: Neposreden udarec v kostno strukturo lahko povzroči zlom ene ali več kosti. Gre za zelo bolečo poškodbo in potrebna je takojšnja zdravniška pomoč. Številni zlomi zahtevajo veliko sile in mogoče jih je hitro diagnosticirati s pomočjo RTG slike, medtem ko se za odkrivanje drugih poškodb navadno opravi temeljitejša diagnostika (MRI).
 3. Poškodbe kolenskih vezi in ligamentov: Najpogostejša poškodba je poškodba ACL (tj. poškodba sprednje križne vezi). Simptomi poškodbe pogosto vključujejo bolečino, oteklo koleno in težave pri hoji. Preostale vezi (kot je zadnja križna vez) in ligamenti (lateralni, patelarni, medialni kolateralni ligament itd.) se v primerjavi s sprednjo križno vezjo manj pogosto poškodujejo.
 4. Poškodbe meniskusov: Najpogosteje je poškodovan medialni meniskus, ki ga zaznamuje bolečina na notranji strani kolena. Pri obsežnejših poškodbah so prisotne tudi bolečine v kolenu pri počepu, še posebej, ko je kot v kolenih, ob izvajanju počepa, večji od 90°.
 5. Izpah pogačice: Pogačica zdrsne z mesta, običajno na zunanjo stran kolena.
 6. Prosti okruški v sklepu: Odkruški so lahko posledica poškodbe ali degeneracije hrustanca. Del kosti ali hrustanca se odlomi in prosto plava v sklepnem prostoru. Ni nujno, da odkrušek povzroči težave, v kolikor pa se nekam zagozdi in začne ovirati gibanje kolenskega sklepa, govorimo o boleči akutni poškodbi kolena.

Zgornji seznam seveda ni vseobsegajoč, saj sem navedla predvsem najpogostejše primere akutnih poškodb kolena, s katerimi se srečujejo moje stranke.

Ni razloga, da bi se pri odpravljanju bolečine v kolenih srečevali z zbeganostjo!

Preobremenitveni Sindromi

Iliotibialni Sindrom In Burzitis

Izraz burzitis označuje vnetje ali draženje vrečke burze, ki pomagata olajšati drgnjenje in trenje med tkivi, kot so kosti, mišice, kite in koža.

Iliotibialni sindrom se pojavi, ko se mišica Tensor Fascia Latae (TFL) zakrči oz. se njena optimalna dolžina skrajša. Mišica TFL se narašča na debelejši pas vezivnega tkiva, tako imenovani iliotibialni trak ali ITB, ki se razteza od zunanje strani kolka do zunanje strani kolena, zato zakrčenje mišice TFL avtomatično “nategne vezivno tkivo iliotibialnega traku, narastišče le-tega pa se vzdraži, zato je za iliotibialni sindrom značilna predvsem bolečina na zunanji strani kolena. Iliotibialni sindrom lahko imenujemo tudi IT sindrom.

Tendinitis 

Izraz tendinitis označuje akutno vnetje tetive, ki je posledica mikro-ruptur oz. poškodb – mikro-rupture se zgodijo ob preobremenjenosti mišično-tetivne enote z natezno silo, ki je bodisi pretežka ali preveč nenadna/sunkovita.

V povezavi z bolečinami v kolenu najpogosteje govorimo o patelarnem tendinitisu, ki ga drugače imenujemo skakalno koleno. Pogostokrat se pripeti pri športih, kot je košarka; glavni vzrok patelarnega tendinitisa je namreč kombinacija ponavljajoče se sile doskoka na tla in nepravilne stabilizacije kolena.

Bakerjeva Cista

Bakerjeva cista oz. poplitealna cistaje s tekočino napolnjena izbočena cista, ki lahko vzbudi občutek stiskanja oz. bolečine v zadnjem delu kolena. Bakerjeva cista je najpogosteje posledica zdravstvenih zapletov s kolenskim sklepom, predvsem artroze kolena, ali poškodbe hrustanca. Artroza kolena ali poškodba hrustanca namreč lahko povzročita prekomerno proizvajanje sklepne oz. sinovialne tekočine, kar lahko privede do otekanja sklepne ovojnice in posledično pojava Bakerjeve ciste.

Bakerjeva Cista

Kronične Obrabe In Bolezenska Stanja

Artritis

Artritis je širok pojem, s katerim opisujemo različne vrste vnetnih stanj sklepov. Artritis lahko prizadene kateri koli sklep v telesu, najpogosteje pa prizadene kolenski sklep. V kolikor ni ustrezno zdravljen, je najpogostejša posledica obraba kolena.

Kolenski artritis lahko oteži opravljanje številnih vsakdanjih aktivnosti, kot so hoja, vzpenjanje in spuščanje po stopnicah itd., in je kot takšen pogost razlog za (dolgotrajne) bolniške odsotnosti oz. nastanek različnih stopenj invalidnosti.

Dve najpogostejši vrsti artritisa sta revmatoidni artritis in osteoartritis.

Za revmatoidni artritis je značilno vnetje in posledična oteklina sinovialne oz. sklepne membrane, ki obdaja sklepe. Ob odsotnosti pravočasnega zdravljenja se sklepna membrana in hrustanec na koncu kosti sčasoma uničita.

Osteoartritis povzroča tanjšanje hrustanca na koncu kosti, kar je najpogosteje posledica degeneracijskih procesov staranja. Osteoartritis je zaradi direktnega stika med kostmi v (kolenskem) sklepu lahko zelo boleč zaradi direktnega stika med kostmi. Slednje navadno povzroča otekanje in otrdelost sklepa ter bolečine. V povezavi s kolenskim sklepom je v hujših primerih osteoartritisa navadno prisotna tudi bolečina v kolenu v mirovanju.

Artritis Kolena

Artroza Kolena

Artroza kolena je izraz, ki opisuje degenerativno bolezensko stanje, povezano s staranjem. Velja za najpogosteje diagnosticirano obliko artritisa. Izraz artroza kolena se uporablja kot drugo ime za osteoartritis.

Artroza lahko prizadene kateri koli sklep, vendar najpogosteje prizadene kolena in kolke. Poleg tega pogosto prizadene tudi boke, roke in vrat.

Drugi Vzroki Bolečin V Kolenu

Draženje Medialne Patelarne Plike

Plika je tkivo sklepne ovojnice kolena. Gre za embrionalno vezivno tkivo, odgovorno za normalen razvoj kolena. Tekom človeškega življenja se pri nekaterih resorbira, zato je prisotna le pri približno 50% ljudeh.

Plika kot takšna običajno ni vzrok težav. Zaradi različnih vzrokov se pri določenih ljudeh lahko zadebeli. Najpogosteje se zadebeli na sprednji notranji strani kolena, ob pogačici, zadebelitev pa povzroči vnetje in bolečino na notranji strani kolena.

Osgood-Schlatterjeva Bolezen

Osgood-Schlatterjeva bolezen je pogost vzrok za bolečine v kolenu pri odraščajočih otrocih in mladostnikih (fantje: 12 do 15 let deklice: 12 do 14 let).

V času intenzivne rasti kosti in hrustanec rastejo hitreje od mišic in kit. Dejavnike tveganja predstavljajo zlasti športne dejavnosti, ki vključujejo veliko teka, poskakovanja oz. na splošno treninga na trdih podlagah.


Diagram Bolečine
V Kolenu

Spodaj z vami delim sliko, na kateri je predstavljen nabor nekaj najpogostejših vzrokov bolečine v kolenu.

Vrste Bolečine v Kolenu

Obenem si lahko o drugih vzrokih bolečine in drugih možnih težavah s kolenskim sklepom, ki jih deljena slika ne predstavlja, preberete TUKAJ.

Deljena slika ne služi kot nadomestilo obiska in diagnoze ortopeda.


Operacija
Kolena

Odgovor na vprašanje, ali je potrebna operacija kolena ali ne, je prvenstveno odvisen od vrste in obsega poškodbe.

V veliki večini primerov se lahko preobremenitvene sindrome, tendinitise ter razna vnetja, zdravi konzervativno. Konzervativno zdravljenje poteka preko manualne terapije in gibanja.

Poskusite se izogniti operaciji kolena s treningi prilagojenimi vašemu telesu.


Preventiva

Po mojem mnenju lahko s sledenjem spodaj navedenim predlogom preventivno precej zmanjšamo možnost pojava raznih bolezenskih stanj, preobremenitvenih sindromov, kroničnih obrab, poškodb  in/ali drugih zgoraj navedenih težav s kolenskim sklepom:

 

 1. Ohranjanje zdrave telesne teže: Ena najboljših stvari, ki jih lahko nareditmo za naša kolena. Vsak odvečni kilogram dodatno obremeni kolena in poveča tveganje za pojav poškodb, preobremenitvenih sindromov in artroze.
 2. Ohranjanje dobre fizične kondicije: V kolikor si želimo udeležiti se zahtevnejše športne preizkušnje, si vedno vzamemo čas za ustrezno pripravo. V procesu lahko sodelujemo s trenerjem in/ali kineziologom, kar nam pomaga razviti optimalno tehnika gibanja.
 3. Vaja dela mojstra: Po razvoju optimalne tehnike gibanja udejanjimo pomen reka “Vaja dela mojstra … če mojster dela vajo”.
 4. Bodimo močni in hkrati gibljivi: Šibke mišice so eden glavnih vzrokov za poškodbe kolena, zato s krepitvijo sprednjih in zadnjih stegenskih mišic zagotovimo ustrezno podporo kolenskemu sklepu. Poleg močnih stegenskih mišic so pomembne tudi močne kolčne mišice, ki kolenu zagotavljajo stabilnost. Vadba za ravnotežje medtem pomaga mišicam v okolici kolenskega sklepa učinkoviteje sodelovati in posledično vzdrževati stabilnost sklepa. Ne pozabite vključiti raztezanje v svoje treninge. 
 5. Vadimo pametno: V primeru diagnoze osteoartritisa, pojava kronične bolečine v kolenu ali ponavljajočih se poškodb kolena, razmislimo o spremembi načina vadbe – razmislimo o prehodu na plavanje, vodno aerobiko ali druge dejavnosti z majhnim vplivom sile na kolena. Omenjene športne aktivnosti poskušamo izvajati vsaj nekaj dni v tednu. Včasih namreč že preprosta omejitev dejavnosti z velikim vplivom sil na kolena (kot je skakanje, tek itd.) vpliva na zmanjšanje bolečine v kolenu.

Zaključek 

Bolečine v kolenu nam signalizirajo, da je potrebno ukrepati ter nasloviti vzrok bolečine, saj se določene kolenske strukture v primeru določenih poškodb ali obrabe težko obnovijo oz. se morda ne obnovijo celo nikoli.

Ustrezno izvedene vaje za koleno, bodisi vaje za moč, ravnotežne vaje, vaje za stabilizacijo, eksplozivne vaje itd., nam lahko pomagajo prenesti večji del sile giba na mišično-tetivne strukture in manj na kostni del sklepa, zato lahko kolenski sklep deluje gladko in nemoteno dalj časa.

Degenerativnim procesom staranja se sicer ne moremo izogniti, vendar je od nas samih odvisno, v kolikšni meri vplive staranja omejimo oz. (bolje rečeno) upočasnimo.

Želim vam, da v gibanju uživate, v primeru vprašanja pa ne pozabite, da skupaj smo močnejši – hitro se lahko naročite na začetni posvet (klik spodaj) oz. preverite vse v povezavi z lokacijo mojega delovanja TUKAJ.

Pogosta Vprašanja

Kakšna Je Razlika Med Artritisom In Artrozo Kolena?

Artritis je izraz, ki se uporablja za opis vnetnega stanja enega ali več sklepov v telesu.

Artroza kolena je izraz, ki opisuje degenerativno bolezensko stanje, povezano s staranjem. Izraz artroza kolena se uporablja kot drugo ime za osteoartritis.

Zakaj Se Lahko Pojavi Bolečina Pod Kolenom Zadaj?

Možnih razlogov je veliko: tendinitis (nateg ali natrganje mišic zadnje lože), bakerjeva cista, poškodba zadnje križne vezi, poškodba meniskusa, odkrušitev hrustanca itd. Natančno diagnozo določi zdravnik.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitev Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest