Bolečine v kolenu – Vzroki in zdravljenje

Bolečine v kolenu
Teja Ličen Slika

December 18 – 17 min

Bolečine v kolenu so najpogostejši mišično-skeletni razlog za obisk zdravnika ljudi vseh starosti. Ob današnjem, vse bolj sedečem načinu življenja, ko ljudje na nepoučen način nenadoma postanejo telesno aktivni, se število težav s koleni samo še povečuje. Biti telesno aktiven je zagotovo ena najboljših stvari, kar jih lahko naredimo za naše telo in naše sklepe, obenem pa se je potrebno zavedati, da je možnost za pojav bolečine v kolenu ali poškodbe kolena (ob nepravilnem načinu gibanja in/ali pretiravanju s telesno aktivnostjo) velika.

Boleče koleno povzroči spremenjen način naše hoje, zaradi česar se pričnejo nabirati tudi druge potencialne težave, zato si poglejmo, zakaj se bolečina v kolenu sploh pojavi.

ANATOMIJA KOLENSKEGA SKLEPA

Kolenski sklep sestavljajo stegnenica, tibija (tj. golenica) in pogačica.

Ker je kolenski sklep tečajast sklep, glede na svojo obliko omogoča izteg in upogib, njegova glavna naloga pa je skupaj s kolki in gležnji učinkovito prenašati težo našega telesa. Sezamoidna kost ali pogačica je vpeta v kito sprednje stegenske mišice (m. kvadrices), zato deluje kot vzvod, ki lajša iztegovanje kolena.

Vendar pa je koleno več kot le “preprost” tečajast sklep, saj ob upogibu omogoča tudi rahlo notranjo in zunanjo rotacijo, zato se navezuje na številne strukture v svoji okolici, vključno s kostmi, ligamenti, kitami, hrustanci, bursami in živci.

Anatomija Kolena

VZROK BOLEČINE V KOLENU

Bolečine v kolenu najpogosteje izvirajo iz nepravilne biomehanike kosti, zaradi česar pričnejo trpeti tako kolenski sklep kot tudi okoliške strukture.

Ob iztegu kolena je spodnji del stegnenice zarotiran relativno bolj navznoter (zarotiran je v relativno večjo notranjo rotacijo) napram zgornjemu delu tibije. Ob upogibu kolena je situacija obratna.

Težave se pojavijo, ko hodimo s kolenom v iztegnjenem položaju, kar imenujemo tudi “TWIST” kolena, zato si natančneje poglejmo, kaj to sploh pomeni.

LOKACIJA BOLEČINE V KOLENU

Kot lahko vidimo na spodnji sliki, za bolečine v kolenu obstaja 1000 in 1 diagnoza.

Vrste Bolečine v Kolenu

Bolečine v kolenu ne smejo biti obravnavane zgolj lokalno, ampak celostno. Fokusirati se moramo na odpravljanje biomehanskega vzroka za boleče koleno, saj v nasprotnem primeru obravnavamo zgolj posledice.

Pogled razširimo na celotno telo in skozi dogajanje na področju medenice prepoznajmo biomehanske spremembe vzdolž noge, ki privedejo do pojava bolečine v kolenu.

BOLEČINA V ZADNJEM DELU KOLENA

“Twist” kolena povzroči, da se sklepna tekočina nabere v zadnjem-zunanjem (tj. posterio-lateralnem) ter sprednjem-notranjem (tj. anterio-medialnem) delu kolena.

Nabiranje sklepne tekočine povzroči povečan pritisk na sklepno ovojnico in okoliška tkiva, zaradi česar se pri gibanju (predvsem ob upogibu kolena) pojavi bolečina pod kolenom zadaj.

BOLEČINA NA NOTRANJI STRANI KOLENA

Vzrok za pojav bolečine v kolenu na notranji strani je enak kot pri pojavu bolečine v zadnjem delu kolena.

“Twist” kolena se poleg zgoraj omenjenega nabiranja sklepne tekočine odraža tudi v podaljšanju notranje glave kvadriceps mišice (m. vastus medialis – VM), ki skrbi za stabilizacijo kolenskega sklepa, pravilno gibanje tibije in gladko gibanje pogačice.

Nabiranje sklepne tekočine in podaljšanje mišice VM vplivata na pojav neprijetne senzacijo na notranji strani kolena.

POŠKODBE KOLENSKEGA SKLEPA

Najpogostejša poškodba kolena je pretrganje sprednje križne vezi (ang. ACL). Ligamenti oz. kolenske vezi kolenskemu sklepu zagotavljajo ustrezno stabilnost.

Akutne Poškodbe Kolena

V kolikor se gibljemo z “twistom” v kolenu, so ligamenti (predvsem ACL) prekomerno napeti in tako izpostavljeni morebitnim poškodbam.

Ostale poškodbe so lahko še:

  1. Manjše poškodbe kit in vezi, na primer nateg oz. zvin kolena (tj. nateg ligamentov).
  2. Zlom kolena: Neposreden udarec v kostno strukturo lahko povzroči zlom ene ali več kosti.
  3. Poškodbe kolenskih vezi in ligamentov: Poleg poškodbe ACL, se lahko poškodujejo tudi PCL (tj. zadnja križna vez) in ligamenti (lateralni, patelarni in medialni kolateralni ligament).
  4. Poškodbe meniskusov: Najpogosteje je poškodovan medialni meniskus, ki ga zaznamuje bolečina na notranji strani kolena. Pri obsežnejših poškodbah so prisotne tudi bolečine v kolenu pri počepu, še posebej, ko je kot v kolenih, ob izvajanju počepa, večji od 90°.
  5. Izpah pogačice: Pogačica zdrsne z mesta, običajno na zunanjo stran kolena.
  6. Prosti okruški v sklepu: Odkruški so lahko posledica poškodbe ali degeneracije hrustanca. Del kosti ali hrustanca se odlomi in prosto plava v sklepnem prostoru.

Zgornji seznam seveda ni vseobsegajoč, saj sem navedla predvsem najpogostejše primere akutnih poškodb kolena, s katerimi se srečujejo moje stranke.

Simptomi poškodb pogosto vključujejo bolečino, oteklo koleno in težave pri hoji.

DRUGI VZROKI ZA BOLEČINE V KOLENU

BAKARJEVA CISTA

Bakerjeva cista oz. “poplitealna cista” je s tekočino napolnjena izbočena cista, ki lahko vzbudi občutek stiskanja oz. bolečine v zadnjem delu kolena. Bakerjeva cista je najpogosteje posledica zdravstvenih zapletov s kolenskim sklepom, predvsem artroze kolena, ali poškodbe hrustanca. Artroza kolena ali poškodba hrustanca namreč lahko povzročita prekomerno proizvajanje sklepne oz. sinovialne tekočine, kar lahko privede do otekanja sklepne ovojnice in posledično pojava Bakerjeve ciste.

Bakerjeva Cista

MEDIALNA PATELARNA PLIKA

Plika je tkivo sklepne ovojnice kolena. Gre za embrionalno vezivno tkivo, odgovorno za normalen razvoj kolena. Tekom človeškega življenja se pri nekaterih resorbira, zato je prisotna le pri približno 50% ljudeh.

Plika kot takšna običajno ni vzrok težav. Zaradi različnih vzrokov se pri določenih ljudeh lahko zadebeli.

Najpogosteje se zadebeli na sprednji notranji strani kolena, ob pogačici, zadebelitev pa povzroči vnetje in bolečino na notranji strani kolena.

OSGOOD-SCHLATTERJEVA BOLEZEN

Osgood-Schlatterjeva bolezen je pogost vzrok za bolečine v kolenu pri odraščajočih otrocih in mladostnikih (fantje: 12 do 15 let – deklice: 12 do 14 let).

V času intenzivne rasti kosti in hrustanec rastejo hitreje od mišic in kit. Dejavnike tveganja predstavljajo zlasti športne dejavnosti, ki vključujejo veliko teka, poskakovanja oz. na splošno treninga na trdih podlagah.

ARTRITIS IN ARTROZA

Artritis je širok pojem, s katerim opisujemo različne vrste vnetnih stanj sklepov. Artritis lahko prizadene kateri koli sklep v telesu, najpogosteje pa prizadene kolenski sklep. V kolikor ni ustrezno zdravljen, je najpogostejša posledica obraba kolena.

Kolenski artritis lahko oteži opravljanje številnih vsakdanjih aktivnosti, kot so hoja, vzpenjanje in spuščanje po stopnicah itd., in je kot takšen pogost razlog za (dolgotrajne) bolniške odsotnosti oz. nastanek različnih stopenj invalidnosti.

Artroza kolena je progresivna nevnetna bolezen, pri kateri prihaja do značilne degenerativne spremembe sklepnega hrustanca. Artrozo, po domače povedano, imenujemo tudi obraba kolena oz. obraba kolenskega sklepa.

Artritis Kolena

Biomehanskega gledano je mogoče izpeljati, zakaj se hrustanec v kolenu obrabi. Ob gibanju s kolenom v iztegnjenem položaju (tj. ob gibanju s “twistom” v kolenu) je notranji del kolenskega sklepa namreč bolj obremenjen kot zunanji, zaradi česar se lahko hrustanec na notranji strani kolena sčasoma veliko prej stanjša in obrabi.

OPERACIJE KOLENSKEGA SKLEPA

Odgovor na vprašanje, ali je potrebna operacija kolena ali ne, je prvenstveno odvisen od vrste in obsega poškodbe in o njej odloča zdravnik ortoped.

Potrebno se je zavedati, da je v primeru operacije potrebno izvesti dobro strukturiran program rehabilitacije. 

V veliki večini primerov se lahko preobremenitvene sindrome, tendinitise ter razna vnetja, zdravi konzervativno.  Konzervativno zdravljenje poteka preko manualne terapije in gibanja.

PREVENTIVA

S pomočjo celostnega/biomehanskega pogleda na telo lahko “twist” v kolenu naslovimo na učinkovit način tako, da vplivamo na gibanje kosti v sklepu in posledično o-krepimo mišice v okolici kolenskega sklepa.

Najprej moramo analizirati biomehansko dogajanje v naši medenici in stopalih in nato s pomočjo ustreznih telesnih vaj spodbuditi spremembe na področju kolenskega sklepa.

“Za pokušino” spodaj z vami delim vajo, s pomočjo katere lahko vzpodbudimo željeno gibanje kosti ob upogibu kolena:

ZAKLJUČEK 

Bolečine v kolenu nam signalizirajo, da je potrebno ukrepati ter nasloviti vzrok bolečine, saj se določene kolenske strukture v primeru določenih poškodb ali obrabe težko oz. morda celo nikoli več ne obnovijo.

Da preprečimo morebitne nadaljnje ponovne pojave bolečine v kolenu, moramo analizirati biomehansko dogajanje na področju medenice in stopala.

Ustrezno odbrane telesne vaje lahko vplivajo na sistemsko spremembo v gibanju posameznika in tako lahko kolenski sklep deluje gladko in nemoteno dalj časa.

Hitro se lahko naročite na začetni posvet (klik spodaj) oz. preverite vse v povezavi z načinom mojega delovanja TUKAJ.

Pogosta Vprašanja

Koliko časa traja da odpravimo "twist" v kolenu?

To je popolnoma odvisno od posameznikovega primera in dogajanja v telesu. Zagotovo pa je potrebno redno izvajanje vaj, s pomočjo katerih naslovimo in odpravimo vzrok bolečine.

Kakšna je razlika med artritisom in artrozo kolena?

Artritis je izraz, ki se uporablja za opis vnetnega stanja enega ali več sklepov v telesu. Artroza kolena je izraz, ki opisuje degenerativno bolezensko stanje, povezano s staranjem. Izraz artroza kolena se uporablja kot drugo ime za osteoartritis.

Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog "Moje Gibanje"  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Storitve Banner

"Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo."

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

"V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji."

Nino Irgolič

NK Maribor

"Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!"

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest