Bolečine v Kolenu – Težava Mladih In Starih

Bolečine v Kolenu
Teja Ličen Slika

Objavila Teja Ličen – Avgust 15, 2021

Bolečine v kolenu so najpogostejša mišično-skeletna težava za obisk zdravnika tako mladih kot odraslih. Z današnjo vse bolj sedečo populacijo, ki se nenadoma odloči postati aktivna, ter k stvari ne pristopi na pameten način,  se število težav s koleni še povečuje. Zagotovo je biti aktiven ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za vaše sklepe in telo, toda potrebno se je zavedati, da ob nepravilnemu načinu gibanja, oziroma pretiravanju, je možnost za pojav bolečine ali poškodbo kolena toliko večja.

Bolečine v kolenu velikokrat povzročijo prekomerna telesna aktivnost, debelost, nepravilno delovanje okoliških mišic, nek zunanji dejavniki (npr.: udarec) ali druge težave (npr.: poškodba stopala). Težko bi lahko opredelili najpogostejši vzrok ali mesto pojava bolečine v kolenu , saj se le te razlikujejo glede na starost populacije, njihovo aktivnost in vrsto športne dejavnosti, medmišično koordinacijo, predhodne poškodbe….ter še bi lahko naštevali.

Pa začnimo lepo na začetku in si poglejmo na hitro osnovno anatomijo kolena:

Anatomija Kolena

Kolenski sklep sestavljajo stegnenica, tibija (t.j.: golenica) in pogačica. Glede na obliko tečajastega sklepa, le-ta omogoča izteg in upogib, njegova glavna naloga pa je učinkovito  prenašanje teže telesa skupaj s kolki in gležnji. Sezamoidna kost ali pogačica, pa je vpeta v kito sprednje stegenske mišice (m. kvadrices), ter deluje kot vzvod in s tem olajša iztegovanje kolena. Koleno, več kot le preprost tečajast sklep, pa ob upogibu omogoča tudi rahlo notranjo in zunanjo rotacijo.  Da pa lahko koleno vse te gibe izvede učinkovito, ter pri temu prenese in podpre težo telesa,  se opira in zanaša na številne strukture; vključno s kostmi, ligamenti, kitami, hrustanci, bursami in živci.
Anatomija Kolena

Vzroki Bolečine V Kolenu

Bolečine v kolenu lahko izvirajo iz katere koli kostne strukture, ki sestavlja kolenski sklep, oziroma struktur ki sklep obdajajo (t.j.: mišic, vezi, kit, hrustanca ali meniskusov).

Boleče koleno ima široko paleto specifičnih vzrokov in načinov zdravljenja, ter se razlikujejo glede resnost simptomov; ali se pojavlja le manjše draženje, oziroma bolečine povzročajo že manjšo zaskrbljenost, saj le-te vplivajo na zmanjšano gibljivost in izvajanje vsakodnevnih dejavnosti.

Bolečine v kolenu bi lahko razdelili v tri glavne kategorije:

 • Akutna poškodba: zlom kosti, strgana vez ali poškodba meniskusa
 • Zdravstveni zapleti/stanja: revmatoidni artritis, osteoartritis/artroza, bakerjeva cista, okužbe
 • Kronične obrabe in preobremenitveni sindromi: artritisi, hondromalacija, Iliotibialni preobremenitveni sindrom, tendinitisi in burzitisi.

Akutne Poškodbe Kolena

Akutne Poškodbe Kolena
 • Manjše poškodbe kit in vezi, kot sta nateg oz. zvin
 • Zlomi: zelo očitna in boleča poškodba kolena. Neposreden udarec v kostno strukturo lahko povzroči zlom ene ali več kosti, ki potrebuje takojšnjo zdravniško pomoč. Številni zlomi zahtevajo veliko silo in se jih hitro diagnosticira s pomočjo RTG-ja, za odkrivanje drugih poškodb pa se opravi temeljitejša diagnostika (MRI).
 • Poškodbe vezi in ligamentov: najpogostejša poškodba je poškodba ACL (sprednja križna vez). Simptomi pogosto vključujejo bolečino, oteklo koleno in težave pri hoji. Preostale vezi in ligamenti (zadnja križna vez, ter lateralni in medialni kolateralni ligament) se manj pogosto poškodujejo.
 • Poškodbe meniskusov: najpogosteje je poškodovan medialni meniskus, poškodbo pa zaznamuje bolečina na notranji strani kolena. Pri obsežnejših poškodbah pa so prisotne tudi bolečine v kolenu pri počepu, predvsem >90°.
 • Dislokacija pogačice: se pojavi, ko pogačica, zdrsne z mesta, običajno na zunanjo stran kolena.
 • Prosti delček v sklepu: je lahko posledica poškodbe ali degeneracije hrustanca, ki povzroči odlom dela kosti ali hrustanca, kateri nato prosto plava v sklepnemu prostoru. To morda ne bo povzročalo težav, razen v kolikor se bo prosti delček nekam »zagodil« ter oviral gibanje kolenskega sklepa. Predstavljajte si, da je v temu primeru učinek »zagozditve« podoben svinčniku zataknjenemu v tečaj vrat.

Ni razloga, da bi se pri odpravljanju vaše težave s koleni počutili sami.

Preobremenitveni Sindromi

Iiliotibialni Sindrom In Bursitis

 • Bursitis; označuje vnetje ali draženje vrečke burse, ki pomagata olajšati drgnjenje in trenje med tkivi, kot so kosti, mišice, kite in koža.
 • Iliotibialni sindrom: se pojavi, ko se mišica Tensor Fascia Latae (TFL) »zakrči«, oziroma se njena funkcionalno optimalna dolžina skrajša. TFL se narašča na debelejši pas vezivnega tkiva, ki pa se razteza od zunanje strani kolka do zunanje strani kolena (iliotibialni trak ali ITB), zato skrajšanje mišice avtomatsko povleče ta vezivni pas, njegovo narastišče na tibiji pa se nadraži. Drugače se mu pravi tudi IT sindrom, zanj pa je značilna bolečina na zunanji strani kolena.

Tendinitis 

Tendinitis predstavlja akutno vnetje tetive, kot posledico mikro-ruptur/poškodb, ki se zgodijo ob mišično-tetivni preobremenjenosti z natezno silo, ki je ali pretežka ali preveč nenadna/sunkovita.

V kolenu je najpogostejši patelarni tendinitis, ki ga drugače imenujemo tudi »skakalno koleno«. To se pogostokrat pripeti pri športih, kot je košarka, kjer je ponavljajoča se sila ob doskoku na tla in nepravilni stabilizaciji kolena na tetivo prevelika.

Bakerjeva Cista

Bakerjeva cista, imenovana tudi “poplitealna cista“, je s tekočino napolnjena cista, ki povzroča izbočenost in občutek stiskanja za kolenom. Prisotna je bolečina v zadnjem delu kolena. Najpogosteje je posledica težav s kolenskim sklepom, kot je artritis ali poškodba hrustanca. Oba stanja lahko povzročita prekomerno proizvajanje sinovialne tekočine, kar lahko privede do otekanja sklepne ovojnice in pojava Bakerjeve ciste.
Bakerjeva Cista

Kronične Obrabe In Zdravstvena Stanja

Artritis Kolena

Artritis predstavlja širok pojem, s katerim opisujemo različne vrste vnetnih stanj  naših sklepov. Artritis lahko prizadene kateri koli sklep v telesu, najpogostejši pa je v kolenu. V kolikor ni ustrezno zdravljen, je njegova najpogostejša posledica obraba kolena.

Kolenski artritis lahko oteži opravljanje številnih vsakdanjih aktivnosti, kot so hoja, ali vzpenjanje in spuščanje po stopnicah. Za marsikoga je glavni vzrok bolniške in resna invalidnost.

Dve najpogostejši vrsti artritisa sta  revmatoidni artritis in osteoartritis.

Za revmatoidni artritis je značilno vnetje in oteklina sinovialne membrane, ki obdajajo vaše sklepe . V kolikor ne začnemo dovolj zgodaj zdraviti, se membrana in hrustanec na koncu kosti sčasoma uničita. Osteoartritis pa povzroča tanjšanje hrustanca na koncu kosti, kot posledica degeneracijskih procesov staranja. Osteoartritis je lahko zelo boleč zaradi direktnega stika med kostmi v sklepu, kar povzroči otekanje in otrdelost sklepa, ter bolečine. V hujših primerih je prisotna bolečina v kolenu v mirovanju.

Artritis Kolena

Artroza Kolena

Artroza je drugo ime za osteoartritis in velja za najpogosteje diagnosticirano obliko artritisa. Kot je bilo omenjeno že zgoraj, nastane zaradi obrabe hrustanca na sklepih kot posledica staranja, oziroma dolgoletne intenzivne obremenitve sklepov med športom in drugimi aktivnostmi.

Artroza lahko prizadene kateri koli sklep, vendar je pogostejša v kolenih, bokih, rokah in vratu. Artroza kolena in kolka sta med vsemi najpogostejši.

Drugi Vzroki

Draženje ali “Iritacija” Medialne Plike

Plika je tkivo sklepne ovojnice kolena, sestavljeno iz štirih delov. Prisotna je pri približno 50% ljudi. Opisujejo jo kot embrionalno vezivno tkivo, ki je odgovorno za normalen razvoj kolena, ter se kasneje v razvoju pri nekaterih resorbira.

Plika običajno ne povzroča težav, pri nekaterih pa se lahko zaradi različnih vzrokov zadebeli, povzroči nastanek vnetja, bolečine v kolenu na notranji strani in omejuje normalno funkcijo kolena. Najpogosteje je zadebeljena na sprednji notranji strani kolena, ob pogačici.

Osgood-Schlatterjeva Bolezen

Osgood-Schlatterjeva bolezen je pogost vzrok za bolečine v kolenu pri odraščajočih otrocih in mladostnikih (fantje: 12 do 15 let; deklice: 12 do 14 let). V času intenzivne rasti, kosti in hrustanec rastejo hitreje kot mišice in kite, kar lahko negativno vpliva na prisotnost velikih sil ob narastišču patelarnega ligamenta. Dejavnike tveganja predstavljajo zlasti športne dejavnosti ki vključujejo veliko teka, poskakovanja  ter treninge na trdih podlagah.


Diagram Bolečine
V Kolenu

Spodaj bi vam rada predstavila sliko, na kateri je predstavljen nabor možnih  vzrokov bolečine v kolenu glede na njihovo lokacijo bolečine. Slika se vam lahko pomaga  nekoliko  orientirati in morebiti prepoznati vašo težavo. Naj vam pa slika ne služi kot nadomestilo obiska in diagnoze ortopeda!

Moram tudi poudariti, da slika ne zajema vseh možnih vzrokov bolečine v kolenu, ampak le nekaj najpogostejših.

Vrste Bolečine v Kolenu
Skratka, kot vidimo je možnih vzrokov za pojav bolečine v kolenu res veliko, v članku pa je predstavljenih le nekaj pogostejših.  Več si lahko o drugih bolečinah in možnih težavah okrog kolenskega sklepa preberete TUKAJ.

S člankom sem vam želela samo pokazati kako veliko število možnih vzrokov obstaja, ter poudariti, da je za ustrezno diagnozo in določitev načina zdravljenja ter uspešnost rehabilitacije, ključnega pomena obisk specialista ortopeda.


Operacija
Kolena

Ali je potrebna operacija kolena ali ne, je odvisno od vrste in obsega poškodbe. V veliki večini primerov se lahko preobremenitvene sindrome, tendinitise ali vnetja zdravi konzervativno, ter bolečine v kolenu uspešno odpravi.

Veliko pa je odvisno od vas, kako za vaše telo, in s tem tudi sklepe skrbite. Ste telesno aktivni? Jeste zdravo? Ste prekomerno debeli? Kadite?…..vse to dolgoročno vpliva na pospešene degenerativne procese in morebiti hitrejši pojav zdravstvenih zapletov.

Niso vse bolečine v kolenu resne. Toda nekatere poškodbe kolena in zdravstvena stanja, ko je na primer osteoartritis, lahko vodijo do progresivnih konstantnih bolečin (npr.: , hujših poškodb sklepov in invalidnosti, v kolikor jih ne ustrezno zdravimo.

Dejstvo je, da v kolikor ste že kdaj imeli poškodbo kolena (tudi lažjo), obstaja večja verjetnost, da boste v prihodnosti imeli podobne poškodbe.


Preventiva

Čeprav bolečine v kolenu ni vedno mogoče preprečiti, lahko naslednji predlogi pomagajo preprečiti poškodbe in poslabšanje stanja vaših sklepov:

 • Ohranjajte zdravo telesno težo; to je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za vaša kolena. Vsak odvečni kilogram še dodatno obremeni vaše sklepe in poveča tveganje za poškodbe in artrozo.
 • Ohranjajte dobro fizično kondicijo, da se boste lahko brez težav ukvarjali z vam ljubimi športnimi aktivnostmi. V kolikor si zaželite udeležitve na zahtevnejši športni preizkušnji, si vzemite čas za pridobitev ustrezne kondicije. Sodelujte s trenerjem ali kineziologom, ter si tako zagotovite, da sta vaša tehnika in gibanje kar se da najboljši.
 • »Vaja dela mojstra«: Prepričajte se, da so tehnika in vzorci gibanja, ki jih izvajate pri svojem športu ali telesni dejavnosti, kar se da dobri. Nasveti in ocena strokovnjaka (npr.: kineziologa) so vam lahko v veliko pomoč.
 • Bodite močni in hkrati gibljivi: Ker so šibke mišice eden glavnih vzrokov za poškodbe kolena, boste s krepitvijo sprednjih in zadnjih stegenskih mišic zagotovili ustrezno podporo kolenskemu sklepu. Poleg tega, vadba za ravnotežje pomaga mišicam okrog kolenskega sklepa učinkoviteje sodelovati in zagotavljati boljšo stabilnost sklepa. In ker tudi »zakrčene«/skrajšane mišice prispevajo k poškodbam, je raztezanje ravno tako zelo pomembno za ohranjanje optimalne dolžine mišic. Ne pozabite vključiti raztezanje v svoje treninge. Poleg močnih stegenskih mišic, so pomembne tudi močne kolčne mišice ki zagotavljajo stabilnost kolena
 • Vadite pametno: V kolikor imate osteoartritis, kronično bolečino v kolenu ali ponavljajoče se poškodbe, bi bilo priporočljivo spremeniti način vadbe. Razmislite o prehodu na plavanje, vodno aerobiko ali druge dejavnosti z majhnim vplivom sile na vaša kolena – vsaj nekaj dni v tednu. Včasih že preprosto omejevanje dejavnosti z velikim vplivom sil na vaša kolena (npr.: skakanje, tek) povzroči zmanjšanje bolečine v kolenu.

Zaključek 

Cenite svoje kolenske sklepe, saj kljub temu da imate dva, je za hojo brez bolečin potrebna ustrezna funkcija obeh sklepov. Poleg tega se določene strukture po določeni poškodbi/obrabi težko ali celo nikoli ne obnovijo.

Bolečine v kolenu nam signalizirajo, da je potrebno ukrepati, ter bolečino ustrezno odpraviti, oziroma kar se da omejiti.

Vaje za koleno, ali so to vaje za moč, ravnotežne vaje, vaje za stabilizacijo, eksplozivne vaje…….in še bi lahko naštevali, vam bodo vse pomagale prenesti večji del sile giba na mišično-tetivne strukture in manj na kostni del sklepa. S tem bodo vaši sklepi delovali gladko in nemoteno dlje časa.

Dejstvo je, da se degenerativnim procesom ne moremo izogniti, saj jih v večini dolgoročno utrpimo vsi, od vas samih pa je odvisno, koliko boste te vplive omejili, oziroma bolje rečeno upočasnili.

Mišična masa in moč, v kombinaciji z dobro kardiovaskularno kondicijo najučinkoviteje pripomorejo k manjši obrabi sklepov in upočasnjenim vplivom staranja.

Pri temu, pa ne pozabite pri gibanju uživati!

V kolikor vas še kaj zanima, lahko o drugih poškodbah prebrskate v seznamu člankov.

Pogosta Vprašanja

Kakšna Je Razlika Med Artritisom In Artrozo Kolena?

Artritis kolena je izraz, ki se uporablja za opis vnetnega stanja enega ali več sklepov v telesu.

Artroza kolena je izraz, ki opisuje ne-vnetno degenerativno stanje, povezano s staranjem, in se uporablja kot drugo ime za »osteoartritis«.

Zakaj Se Lahko Pojavi Bolečina Pod Kolenom Zadaj?

Čisto odvisno, vzrokov je veliko od tendinitisa /natega ali natrganja mišic zadnje lože, do bakerjeve ciste, poškodbe zadnje križne vezi, poškodbe meniskusa, oziroma odkrušitve hrustanca….. Natančna diagnostika in obisk zdravnika sta tista, preko katerih se določi točen vzrok in nadaljnje zdravljenje.
Teja Ličen Slika
Teja Ličen, mag. kin.

Blog “Moje Gibanje”  je zasnovan kot prostor spoznanja in srečevanja, s pestrim naborom zanimivih prispevkov na temo gibanja, treninga, zdravja, bivanja.

Deli s Prijatelji:

Widget

“Rehabilitacija po operaciji kolena s Tejo Ličen je bila na vrhunski ravni. Občutek v kolenu in tudi splošna pripravljenost je bila veliko boljša kot pred samo poškodbo.”

Jan Maroh

RK Drava Ptuj

“V rehabilitaciji sem neizmerno užival, saj je bil napredek viden. Poleg tega, pa je Teja bila na treningih izjemno energetsko pozitivno naravnana, kar je celoten proces rehabilitacije naredilo toliko lažji.”

Nino Irgolič

NK Maribor

“Brez strokovne pomoči Teje se mi ne bi uspelo se vrnit na svetovno sceno juda po težji poškodbi kolena. Hvala Teja!”

Enej Marinič

Judo klub Branik Maribor

Pin It on Pinterest